Evenimentul Zilei > International > Zeci de morţi şi răniţi în Israel, în urma unei busculade la o procesiune religioasă. Video
Zeci de morţi şi răniţi în Israel, în urma unei busculade la o procesiune religioasă. Video

Zeci de morţi şi răniţi în Israel, în urma unei busculade la o procesiune religioasă. Video

O mare sărbătoare din Israel s-a terminat tragic pentru mulţi dintre cei peste 10.000 de participanţi, care fie au murit, fie sunt în stare gravă din cauza unei busculade care a generat alerta naţională în noaptea de joi spre vineri.

Zeci de morţi şi răniţi în Israel, în apropierea muntelui Meron. Este alertă naţională! Totul s-a întâmplat în timpul unui pelerinaj organizat în nordul Israelului, în apropierea muntelui Meron. Conform datelor furnizate de Magen David Adom (echivalentul israelian al Crucii Roşii), din cauza panicii, oamenii s-au călcat în picioare, iar la final bilanţul indica „zeci de morţi” şi zeci de răniţi grav.

Iniţial, autorităţile au raportat prăbuşirea unor gradene ca principală cauză a incidentului, dar Ulterior au comunicat că a fost vorba despre o busculadă de proporţii. La acest pelerinaj anual au participat zeci de mii de persoane deşi organizatorii au permis participarea unui număr maxim de 10.000. Astfel, cel mai mare eveniment public din Israel de la începutul pandemiei de coronavirus s-a terminat tragic.

Pelerinajul are loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer şi se desfăşoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai. El a fost un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc. Lag Baomer marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme şi reprezintă o sărbătoare plină de bucurie.

Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului, dar peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara. La un calcul simplu, asta înseamnă cel puţin 30.000 de persoane.

Zeci de morţi şi răniţi în Israel, în apropierea muntelui Meron

Totuşi, presa locală a raportat 100.000 de participanţi. În ciuda raportărilor despre zeci de persoane rănite şi ucise, se pare că numărul victimelor este mai mare. La faţa locului au intervenit şase elicoptere pentru evacuarea răniţilor la spitalele din Safed şi Nahariya, oraşe din nordul Israelului.

Presa locală a transmis imagini şocante cu zeci de corpuri inerte, aliniate în pungi de plastic. Din cauza celor întâmplate au apărut blocaje rutiere imense pe drumurile ce duceau spre nordul ţării. 5.000 de agenţi au intervenit pentru a asigura siguranţa acestui eveniment religios. Magen David Adom raportase mai devreme cazuri de persoane care au leşinat din cauza căldurii şi cazuri de persoane arse uşor de focurile de tabără.

Israelul are o populaţie de 9,2 milioane de oameni şi conduce cea mai intensă campanie de vaccinare antiCovid-19 din lume. Ţara a ieșit treptat din a treia carantină impusă la începutul lunii februarie după ce a luat măsuri stricte timp de aproape un an pentru a combate virusul. Inclusiv evenimentele publice au fost interzise, iar obligația de a purta o mască în locuri publice a fost ridicată duminică.