Vaccinarea nu are cum să oprească valul 3. Epidemiologul Octavian Jurma a opinat, vineri, că toată Uniunea Europeană este „repetentă” la capitolul măsuri anti-coronavirus.

Doar „măsurile triple – carantinare, testare intensivă și vaccinare intensivă” pot controla pandemia

Medicul susține că pandemia poate fi controlată doar prin „măsuri triple – carantinare, testare intensivă și vaccinare intensivă”. Este îngrijorător faptul că deși România vaccinează bine, nu o face intensiv. Medicul a mai explicat că în prezent virusul se răspândește mai degrabă în comunitățile familiale și în cercurile de prieteni decât în spațiile publice. Nu zonele publice sunt cele mai periculoase, cât la noi acasă, în cercul nostru de prieteni, unde știm noi că nu mai trebuie să purtăm masca

Tulpina britanică e extrem de agresivă. Noi vaccinăm bine, dar nu e o vaccinare intensivă”

Chestionat dacă putem rezolva problema răspândirii virusului doar prin vaccinare, Octavian Jurma a precizat: „Se știa din decembrie că vaccinarea nu are cum să oprească valul 3. Nici măcar Israel n-a reușit să facă asta. Trebuie subliniat că, în Israel, și la ei valul 3 a venit imediat pe fondul valului doi, după o perioadă de scădere, și a fost provocat tot de tulpina britanică.

Acolo doar cu măsuri extrem de dure, la fel ca în Marea Britanie. Este o tulpină extrem de agresivă din punct de vedere epidemiologic. Chiar dacă profilul bolii este doar ușor mai grav și atacă poate în zona tinerilor ceva mai rapid decât tulpina veche. Se poate stăpâni doar prin măsuri triple – 3D, să le spunem așa, carantină, testare intensivă și vaccinare intensivă. Noi vaccinăm bine, dar nu este o vaccinare intensivă, după modelul Marii Britanii sau al Israelului”.

Vaccinarea nu are cum să oprească valul 3. Toată Uniunea Europeană e repetentă la capitolul de măsuri

„Toată Uniunea Europeană e repetentă la capitolul de măsuri și aici e o problemă. Ne luăm după niște exemple care nu au niciun rezultat care să ne încurajeze. Le avem abia în Marea Britanie și Israel, și atunci discuția într-adevăr trebuie mutată. Cum luptăm în acest război? Mărim doar numărul de paturi sau mergem și ne uităm ce se întâmplă, totuși, pe front? Pentru că nu poți să câștig un război doar mărind numărul de paturi și numărul de medici care tratează răniții care vin, așa, de pe front.

Dacă mergem pe front, găsim acolo o debandadă totală. Mesaje contradictorii, măsurile, acolo unde se iau, așa cum este și în Timiș, sunt contestate tot de alte autorități. Fiecare consideră că știe exact ce ar trebui făcut și are niște soluții miraculoase inclusiv în domeniul pandemiei. Exact cum au apărut soluțiile acestea miraculoase în domeniul tratamentului individual, care face ca pacienții să rămână acasă, în speranța că este doar o gripă, și să nu respecte regulile când ies din casă”, a mai explicat cercetătorul.

Sursa: B1 TV