Evenimentul Zilei > Social > Atenţie la Ivermectină! Ce ştie medicul și cercetătorul Octavian Jurma? Sfaturi utile
Atenţie la Ivermectină! Ce ştie medicul și cercetătorul Octavian Jurma? Sfaturi utile

Atenţie la Ivermectină! Ce ştie medicul și cercetătorul Octavian Jurma? Sfaturi utile

În contextul în care Agenţia Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) precizează în cel mai recent protocol de tratament al infecției cu SARS-CoV-2 că ivermectina nu este menționată ca medicament eficace, medicul şi cercetătorul Octavian Jurma a atras atenţia asupra medicamentului care în ultimele zile a fost cumpărat în exces din farmaciile veterinare.

Atenţie la Ivermectină! Ce ştie medicul și cercetătorul Octavian Jurma? Într-o intervenţie la Radio România Actualităţi, medicul din Timişoara dezvăluie că există efecte secundare grave.

Astfel, în cadrul emisiunii „Apel matinal”, Octavian Jurma a explicat de ce administrarea Ivermectinei trebuie privită cu nişte rezerve. „Realizator: Haideți să lămurim! Ce este de fapt ivermectina și la ce se utilizează în mod obișnuit?

Atenţie la Ivermectină! Ce ştie medicul și cercetătorul Octavian Jurma?

Octavian Jurma: Ivermectina este un medicament considerat miraculos la vremea lui pentru tratamentul infecţiei cu paraziți la animalele de fermă. S-a dovedit foarte eficient şi este unul dintre cel mai bine vândute medicamente veterinare şi azi.

Deci scopul său este să distrugă paraziţi de tipul viermilor, care au un sistem nervos pe care îl atacă foarte puternic.

Realizator: Dar medicamentele de uz veterinar pot acționa la fel la om? Pot exista beneficii, dar și riscuri asociate, bănuiesc.

Octavian Jurma: Da. Ivermectina a fost aprobată mai ales în ţările din Africa, unde sunt nişte parazitoze foarte grave. S-a dovedit a fi utilă pentru combaterea acestor paraziţi şi la oameni, însă sunt foarte specific adresate acestei zone.

Studiile cu privire la Ivermectină

Este unul din motivele pentru care nu s-au făcut studii clinice în ţările din emisfera nordică, în Europa în acest context… Pentru că noi nu avem genul acesta de infecții parazitare atât de grave care să răspundă la astfel de tratament. În Statele Unite este aprobat pentru uz uman.

Realizator: Scepticii spun că este un medicament ieftin, care nu poate fi acceptat de marile companii. Îmi aduc aminte că la începutul pandemiei au fost persoane ajunse la spital după folosirea dezinfectantului de acvariu…

Atunci era văzut tot ca un tratament-minune, în condițiile în care mulți sunt nemulțumiți astăzi că vaccinul antiCovid-19 nu a fost suficient testat.

Ivercmetina şi studiile clinice efectuate pe oameni

Octavian Jurma: Da, asta este partea cea mai ironică, dacă vrem… Sunt oameni dispuși să ia un medicament care nu a fost deloc testat pe oameni în dozele la care ei doresc să le folosească.

Şi se plâng că vaccinul nu a fost testat pe oameni suficient de tare. Deci avem un dublu standard foarte mare. Motiv pentru care ivermectina, din păcate, este promovată mai ales pe filiera antivaccinare, ca alternativă la vaccin.

Știm foarte bine, am mai avut un medicament-minune, promovat chiar de președintele Statelor Unite, hidroxoclorochină.. Şi America a rămas acum cu un stoc uriaș de hidroxoclorochină cu care nu are ce face.

Pentru că acest medicament care provenea din tratamentul unui parazit, malaria, s-a dovedit a nu fi eficient în tratamentul Covid-19.

Guvernul Australiei nu a aprobat Ivermectina

Studiile care fac oamenii să creadă că ivermectina este utilă în inhibarea Covid-19 vin din niște studii făcute în Australia pe culturi celulare, iar guvernul australian, în ciuda acestor evidențe, nu a aprobat pentru uz uman.

Sunt niște date care sunt promițătoare, dar e cale lungă până la a fi aprobate pentru uz uman, în contextul clinic al Covid-19. Și să nu uităm că dozele pentru tratamentul paraziților sunt, de obicei, unice, deci se ia o singură doză.

Sunt oameni care promovează folosirea ivermectinei ca supliment alimentar, să se ia profilactic zilnic, deci sunt niște sfaturi de te apucă amețeala.

Realizator: Iar la noi am auzit că se ia ivermectină în cantități, ca să mă exprim altfel, industriale, adică foarte multe pastile într-o zi.
Octavian Jurma: Deci este un medicament extrem de periculos dacă ajunge, de exemplu, să treacă de bariera hemato-encefalică, bariera care separă creierul de sânge, pentru că el devine foarte toxic și pentru oameni, pentru că atacă sistemul nervos.

Ivermectina şi efectele secundare. Atenţie!

Sunt efecte secundare puternice… Anumite medicamente care favorizează, se dau uneori pentru a putea favoriza livrarea unor medicamente către creier.

Deci trebuie să fie foarte mare atenție și mai ales în context clinic și sub supravegehre clinică. Sunt, inclusiv, remdesivir și alte medicamente care trebuie luate la momentul oportun în evoluția bolii că altfel sunt ineficiente.

La fel este și cazul cu ivermectina. Haideți să îi dăm o șansă, să lăsăm medicii să studieze acest medicament. Are niște promisiuni, dar trebuie investigate și dacă se descoperă că este util, să fie acordat atunci unde este…

Să nu ne trezim că abuzăm un potențial medicament care este aprobat doar pentru uz în zona veterinară, produce foarte multe probleme și îl abandonăm…

Evitaţi să luaţi medicamente fără să consultaţi medicul

Şi ăsta este de fapt cel mai important lucru, să înțelegem că automedicamentația este un risc enorm… care nu merită luat, pentru că nu cunoaștem felul în care ivermectina poate interacționa cu sistemul nostru nervos, în contextul nostru clinic, pe care doar medicul îl poate cunoaște.

Trebuie să avem încredere, pentru că în România, în general, atunci când un medicament este promițător, a fost foarte repede adoptat și utilizat.

Deci nu am avut o situație în care să existe un protocol medical aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană și să nu fie utilizat și la noi în clinici de multe ori cu foarte mare succes și o rată bună de vindecare.

Conspiraţia, ivermectina şi protocolul medical

Deci dacă există într-adevăr ceva real, această medicină bazată pe evidență… Trebuie să avem încredere că aceşti medici doresc și vor include ivermectina în protocolul medical. Dacă însă, cum a fost și cazul hidroxiclorochinei şi se dovedeşte că nu are nici un beneficiu, ba dimpotrivă… Atunci trebuie să avem la fel de mare încredere că aceşti medici ne vor păzi de efectele secundare și nu există nicio conspirație.

Dimpotrivă, să nu uităm, ivermectina este un medicament extrem de profitabil pentru industria farmaceutică, deci ei ar avea toate motivele să-l distribuie și să-l vândă şi la oameni.

Nici vorbă că nu este un medicament profitabil, este unul dintre cele mai profitabile medicamente pentru industria farmaceutică în domeniul veterinar.

Ivermectina vs. vaccinul împotriva Covid-19, miza reală?

Deci aceste conspirații de obicei au la bază un sâmbure de adevăr, care apoi este întors împotriva utilizării unui tratament cu adevărat minune, care este vaccinul.

O singură doză ne păzeşte pe termen foarte lung de boală aproape complet sau la un nivel la care devine extrem de ușor o reducere la nivelul unei simple răceli. Deci asta mă deranjează cel mai mult, faptul că este promovată ca alternativă la vaccin.

Nu este o alternativă la vaccin, nu poate fi folosită fără îndrumarea și supravegherea medicului, și aici este cea mai mare problemă, faptul că încercăm să găsim mereu alternative, care sunt date pe sub masă, cum se spune.

S-au golit şi la noi farmaciile de ivermectină. Acești oameni riscă efecte secundare grave dacă nu știu ce fac.

Realizator: Apropo de vaccin, din ce știți dumneavoastră, au început vaccinările cu serul produs de Moderna?

Octavian Jurma: Am oameni care m-au întrebat de ce rapelul lor este la 28 de zile. Ăsta este un prim semn că probabil s-au vaccinat cu Moderna şi pe raportul acela de vaccinare scrie vaccinul cu care au fost vaccinați, deci ar fi destul de simplu.

Nu am auzit o declarație oficială în acest sens, dar e posibil în anumite centre de vaccinare să se fi folosit deja”, se arată în transcriptul realizat de Rador.

facebook.com/JurmaOctavian anm.ro