Oficialii din Republica Moldova lucrează la programul votului prin corespondență. În ce țări va fi testat programul

Oficialii din Republica Moldova lucrează la programul votului prin corespondență. În ce țări va fi testat programul

Aflată în fața a două procese extrem de importante - alegerile prezidențiale și referendumul pro-Europa, Republica Moldova încearcă să implementeze votul prin corespondență. Pentru a da ocazia diasporei să-și exprime opțiunile. Oficialii de la Chișinău lucrează la acest program, iar în Parlament a fost adoptat proiectul de lege, la a doua lectură.

Documentul reglementează principiile de exercitare a dreptului de vot prin corespondență, procedurile electorale specifice, precum și atribuțiile organelor electorale care organizează această modalitate alternativă de exercitare a dreptului de vot. În cadrul celei de-a doua lecturi, au fost incluse în lege criteriile de determinare a țărilor în care se va desfășura votul prin corespondență.

Votul prin corespondență, testat în Republica Moldova

Astfel, condițiile pentru implementarea parțială a votului prin corespondență sunt: absența secțiilor de votare în țara gazdă sau o distanță mare până la cea mai apropiată secție de votare stabilită anterior; experiența în implementarea acestei metode alternative de vot; înregistrarea prealabilă a cel puțin 30 de cereri la secția de votare anterioară; precum și securitatea și fiabilitatea serviciilor poștale. Țările care îndeplinesc aceste criterii sunt: SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda, Finlanda, Norvegia și Islanda. Totodată, votul prin corespondență nu va fi posibil în țările cu care Republica Moldova nu a stabilit relații diplomatice, în țările aflate în stare de conflict militar, precum și în țările în care nu sunt respectate standardele internaționale pentru alegeri libere și corecte. Un alt amendament inclus în document se referă la securitatea votului.

Ce va conține plicul cu materialele electorale

Astfel, plicul cu materialele de vot va conține o declarație de responsabilitate. Alegătorii vor trebui să o semneze pentru a confirma votul secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați. Codul penal va fi completat cu un articol privind nerespectarea secretului votului, divulgarea unei opțiuni de vot exprimate prin corespondență sau trimiterea buletinului de vot către o terță persoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a putea vota prin corespondență, cetățenii vor trebui să se înregistreze pentru votarea prin corespondență și să primească o notificare din partea Comisiei Electorale Centrale că procedura de înregistrare a fost finalizată. În acest caz, buletinele de vot vor fi trimise alegătorilor prin valiză diplomatică sau prin serviciile poștale obișnuite.

Documentul mai conține prevederi referitoare la numărarea voturilor, precum și la situațiile în care buletinele de vot sunt invalidate. Proiectul de lege privind votul prin corespondență pilot a fost supus unui amplu proces de consultare publică la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice și ai autorităților de stat implicate în procesul electoral. Sugestiile primite au fost luate în considerare pentru a îmbunătăți documentul. Statisticile arată că 212 434 de alegători din afara Republicii Moldova au participat la alegerile prezidențiale din 2021. În 53 de țări, este permis votul prin corespondență din străinătate. În același timp, 13 țări din UE permit votul prin corespondență, după cum notează infomarket.md.