Evenimentul Zilei > Social > Medicul Octavian Jurma despre noua tulpină Covid-19: „Cu siguranță a ajuns și în România”
Medicul Octavian Jurma despre noua tulpină Covid-19: „Cu siguranță a ajuns și în România”

Medicul Octavian Jurma despre noua tulpină Covid-19: „Cu siguranță a ajuns și în România”

Această versiune, din nefericire, este mai infecțioasă și se răspândește mai repede, este de părere cercetătorul din Timișoara.

Octavian Jurma, medicul și cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei, a precizat că noua tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie a ajuns și în România: „Dacă noua tulpină e detectată în Australia care este atât de departe și unde se testează anticipativ, este absolut sigur că s-a înmulțit și în Europa și cu siguranță este și în România”. Cât privește vaccinul anti-Covid, medicul spune că serul rămâne cea mai sigură opțiune împotriva Covid-19”, a declarat Jurma pentru Gândul.

Am putea avea un al treilea val

Specialistul timișorean spune că noua mutație se răspândește mai repede, iar alături de relaxarea măsurilor, valul trei ar putea veni cu cifre mai mari.

„Este o mutație care are loc pe proteina Spike și îi permite virusului să se lege de acești receptori specifici care îl internalizează și îi permite să fie integrat în ADN-ul celular și să fie multiplicat de către celulă. Spre exemplu, este mai rezistent la antibiotice. Această versiune, din nefericire, este mai infecțioasă și se răspândește mai repede. Pe curba din România rezultatul îl vom vedea cumulat cu măsurile de relaxare pe care le-am luat în această perioadă, cât și cumulat cu venirea românilor acasă de sărbători. Cu toate acestea laolaltă, am putea avea un val trei, exact așa cum ne temeam, mai mare decât valul doi, cu cifre mai mari”, afirmă Octavian Jurma.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE