Covid-19 impune măsuri radicale în Danemarca! Unele cadavre au ieşit la suprafaţă

Covid-19 impune măsuri radicale în Danemarca! Unele cadavre au ieşit la suprafaţă

Politicienii din Danemarca au aprobat recent un plan de exhumare şi incinerare a peste 3.999.000 de carcase de nurci, ale căror cadavre au ieşit la suprafaţă din gropile comune în care fuseseră îngropate iniţial pentru a combate o mutaţie a temutei boli infecţioase Covid-19.

Odată ce s-a descoperit că aveau Covid-19, nurcile crescute în fermele din Danemarca au fost sacrificate şi îngropate de urgenţă luna trecută. Operaţiunea a fost una de amploare şi cele aproximativ 4 milioane de cadavre au fost înhumate în gropi comune pe un teren deţinut de armată.

Ulterior, au apărut temeri cu privire la faptul că procesul de descompunere a carcaselor ar putea contamina apa potabilă sau chiar zonele în care oamenii înotau de obicei în sezonul cald. În momentul în care unele cadavre au ieşit la suprafaţă din gropile comune, decizia autorităţilor a venit firesc.

Cum au apărut nurcile zombie?

Din cauza gazelor emanate în procesul de descompunere, cadavrele nurcilor sacrificate au fost împinse la suprafaţă, iar presa a descris acest fenomen ca fiind cel al „nurcilor zombie”. Cifra nurcilor sacrificate încă din luna noiembrie este şi mai mare: 15 milioane.

Ne puteți urmări și pe Google News

La acea vreme s-a descoperit că o mutaţie a noului coronavirus a apărut între nurci şi oameni. Conform acordului care a avut nevoie de aprobarea unei majorităţi din Guvernul Danemarcei, carcasele vor fi dezgropate şi incinerate după 6 luni, când nu mai prezintă un risc de infecţie.

Soluţia face parte dintre cele 3 propuse de Administraţia Veterinară şi Alimentară din Danemarca. „6 luni par lungi, dar este în mod clar cea mai sigură soluţie. Săpăturile sunt preconizate să înceapă în luna mai, iar demersul de eliminare a carcaselor urmează să fie finalizat până în iulie”, a declarat ministrul Agriculturii şi Pescuitului Rasmus Prehn.

Mutaţia slăbeşte rezistenţa organismului

Liderii partidelor centriste şi de stânga, dar şi oficialii guvernului social-democrat au fost informaţi despre faptul că acele carcasele nu prezintă un risc imediat pentru sursele de apă potabilă. Totuşi, principala problemă e legată de mutaţie.

Cu privire la una dintre cele 5 mutaţii ale virusului s-a descoperit că slăbeşte capacitatea organismului de a produce anticorpi, ceea ce ar putea face inutile viitoarele vaccinuri împotriva Covid-19. Un aspect interesant este legat de faptul că Guvernul Danemarcei nu a avut o bază legală pentru sacrificarea nurcilor de fermă din ţară.

Nurcă crescută la fermă

Ţinând cont de lipsa terenurilor adecvate pentru îngroparea leşurilor, autorităţile au luat decizia de a îngropa o parte dintre nurci în gropile dintr-o zonă militară din vestul Danemarcei, la doi metri adâncime. Se pare că adâncimea fixată n-a fost suficientă, astfel că mai multe cadavre au revenit la suprafaţă.

În acest contex a fost gândit un proiect de lege care va interzice creşterea nurcilor până în 2022. Revenind la noua mutaţie, denumită Cluster 5, Danemarca a anunţat la 19 noiembrie că aceasta nu mai este prezentă. Nurca este singurul animal identificat până în prezent ca având potenţialul de a contracta Covid-19 de la om. După infectare, ea poate contamina din nou oamenii.

La 8 decembrie Danemarca a raportat  2.026 de noi cazuri de COVID-19, în timp ce numărul total de cazuri ajunsese la 92.629. La 18 decembrie, au fost raportate 4.508 cazuri noi de infectare cu Covid-19.

sursa: Agerpres