De ce noua tulpină a coronavirusului îi îngrijorează pe epidemiologi
- Antonia Hendrik
- 21 decembrie 2020, 22:17
Apariția în Regatul Unit a unei noi tulpini de coronavirus - mult mai contagioasă decât cea anterioară - îi îngrijorează pe epidemiologii din lumea întreagă.
Ar fi apărut la mijlocul lunii septembrie la Londra, potrivit acestuia
„Grupul consultativ pentru amenințările cu virusuri consideră acum că această nouă tulpină se poate răspândi mult mai repede”, a declarat Chris Whitty, directorul medical al Angliei (consilierul de cel mai înalt rang).
Această opinie se bazează pe observarea unei „creșteri foarte puternice a cazurilor de contaminare și spitalizare în Londra și sud-estul ţării, comparativ cu restul Angliei din ultimele zile”, indică profesorul de medicină Paul Hunter, University of East Anglia, citat pe site-ul Science Media Center. „Această creștere pare a fi cauzată de noua tulpină”, a adăugat el, referindu-se la informațiile furnizate de autoritățile sanitare.
Cu toate acestea, „nu există nicio indicație pentru moment că această nouă tulpină poate provoaca o rată a mortalității mai mare sau că aceasta afectează vaccinurile și tratamentele, dar se lucrează în regim de urgenţă la confirmarea acestui lucru”, adaugă Chris Whitty.
Opinia câtorva epidemiologi
Informațiile „despre această nouă tulpină sunt foarte îngrijorătoare”, potrivit profesorului Peter Openshaw, imunolog la Imperial College London, citat de Science Media Center. Mai ales pentru că „pare cu 40% până la 70% mai transmisibilă”.
„Aceasta este o veste foarte proastă”, adaugă profesorul John Edmunds, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine: „Se pare că acest virus este mult mai infecțios decât tulpina anterioară”.
Pe pagina sa de Facebook, geneticianul francez Axel Kahn a amintit că, până în prezent, „trei sute de mii de mutaţii CoV-2 au fost secvențiate în lume”.
Noua tulpină poartă în special o mutație, numită N501Y
Potrivit dr. Julian Tang, de la Universitatea din Leicester, „această mutație N501Y circula deja sporadic în afara Regatului Unit. De exemplu în Australia din iunie-iulie, în SUA din iulie și în Brazilia a apărut în aprilie”.
„Coronavirusurile suferă mutaţii tot timpul și, prin urmare, nu este de mirare că apar noi variante ale Sars-CoV-2”, subliniază profesorul Julian Hiscox de la Universitatea din Liverpool. „Cel mai important lucru este să aflăm dacă această nouă tulpină are proprietăți cu impact asupra diagnosticului și a vaccinurilor”.