Evenimentul Zilei > Actualitate > Ipoteză șoc! Numărul real zilnic de cazuri COVID-19 în România este de 15.000!?
Ipoteză șoc! Numărul real zilnic de cazuri COVID-19 în România este de 15.000!?

Ipoteză șoc! Numărul real zilnic de cazuri COVID-19 în România este de 15.000!?

Octavian Jurma vorbește despre numărul de cazuri înregistrate zilnic în ultima perioadă și spune că acesta ar trebuie să fie mult mai mare.

Octavian Jurma, un medic celebru din România, vine cu un avertisment nou. Acesta susține că numărul redus de cazuri de Covid-19 din ultima vreme se datorează, de fapt, numărului redus de teste pe care oficialii le fac zilnic. Numărul real de cazuri COVID ar fi în jur de 15.000 pe zi dacă testele făcute ar fi mai multe, precizează medicul.

Acesta susține că dacă s-ar testa la fel mulți oameni ca înainte de alegeri, numărul infectărilor crește extrem de mult în următoarele 2 săptămâni.

„Capitala și județul Ilfov sunt în vârful piramidei infectărilor, iar în acest context vin vești și mai îngrijorătoare, în ciuda carantinei impuse de autorități.

Media din ultimele 7 zile a fost de 1.600 de cazuri. Și atunci e ușor să vă imaginați că în două săptămâni încep să se adune foarte multe cazuri. Și aici este, de fapt, problema cea mai mare. Faptul că, din aceste cazuri, 10% sunt cazuri foarte grave, care necesită oxigen”, spune Octavian Jurma.

 

Nu sunt paturi la ATI. Cu ce problemă se confruntă sistemul?

„La Bucureşti, la acest moment, paturile sunt ocupate. Avem pacienţi care sunt în Unităţile de Primiri Urgenţe, unde se asigură şi ventilaţia, dar bineînţeles, centrul de coordonare încearcă să le găsească locuri, incusiv în alte judeţe. Aţi văzut, astăzi, doi pacienţi au plecat către Sibiu.

Arafat a mai declarat că uneori chiar dacă se găsesc locuri la ATI în afara Capitalei, familia pacienților pur și simplu refuză mutarea în alt spital.

Acum câteva zile, am trimis mai mulţi pacienţi în mai multe judeţe, inclusiv în zona Moldovei, către Botoşani, în mod deosebit, dar ne confruntăm şi cu o situaţie care trebue să o spun, şi anume, când găsim locuri în afara Bucureştiului, de multe ori, familiile refuză transferul pacienţilor, chiar dacă pacienţii sunt la Unităţile de Primiri Urgenţă şi nu avem loc pentru ei.

Deci asta este un lucru pe care încercăm să covingem familiile că e în binele pacientului să ajungă, chiar dacă e la distanţă, într-o secţie de Terapie Intensivă, decât să rămână într-o unitate de Primiri Urgenţă la Bucureşti. Bineînţeles, fără acordul familiei, nu putem muta acest pacient”, a spus Raed Arafat, conform Antena3.