Israel. Revoluție în lupta împotriva cancerului. Tratament fără efecte secundare
- Daniel Valeriu
- 25 noiembrie 2020, 07:36
Prin editare genetică, medicii au reprogramat o enzimă care acţionează ca o foarfecă şi „taie” ADN-ul celulei bolnave.
Oamenii de ştiinţă din Israel au folosit editarea genetică în lupta cu două dintre cele mai agresive forme ale bolii.
Rezultatele pe şoareci sunt apreciate ca spectaculoase. Iar acest tratament ar putea fi administrat şi oamenilor peste doi ani şi va putea înlocui chimioterapia folosită acum.
Prin editare genetică, medicii au reprogramat o enzimă care acţionează ca o foarfecă şi taie ADN-ul celulei bolnave.
Cum celulelele sănătoase nu sunt afectate, atât calitatea vieţii cât şi şansele unui bolnav de vindecare sunt mult crescute.
„Am creat un tratament prin care putem ținti celule canceroase într-o manieră foarte specifică”, a declarat Dan Peer, director al Laboratorului de precizie NanoMedicină la Universitatea Tel Aviv, scrie observatornews.ro.
Fără efecte secundare şi cu şanse mari de a eradica boala
Prin editare genetică, medicii au reprogramat o enzimă care acţionează ca o foarfecă şi taie ADN-ul celulei bolnave. Astfel, ea nu va mai apărea vreodată. Cum celulelele sănătoase nu sunt afectate, atât calitatea vieţii cât şi şansele unui bolnav de vindecare sunt mult crescute.
„Tehnologia pe care se bazează sistemul nostru ne permite să modificăm și să distrugem orice genă ne interesează din orice tip de celulă vrem”, a precizat Daniel Rosenblum, cercetător al Laboratorului de precizie NanoMedicină la Universitatea Tel Aviv.
De precizat că testele au fost făcute pe cea mai agresivă formă de cancer cerebral - glioblastomul și pe cancerul ovarian metastatic.
Pentru şoarecii care au primit tratamentul, şansele de supravieţuire au crescut semnificativ.
„Credem cu tărie că putem nu doar trata aceste boli, dar și să deschidem calea către noi tratamente pentru alte forme de cancer sau boli genetice”, a spus și Anna Gutkin, cercetător al Laboratorului de precizie NanoMedicină la Universitatea Tel Aviv.