Evenimentul Zilei > International > De ce a reușit campania de vaccinare în Israel. Ambasador: „La noi nu au fost Fake-news-uri”
De ce a reușit campania de vaccinare în Israel. Ambasador: „La noi nu au fost Fake-news-uri”

De ce a reușit campania de vaccinare în Israel. Ambasador: „La noi nu au fost Fake-news-uri”

Toată lumea ar trebui să se uite la Israel pentru a vedea ce înseamnă cu adevărat o campanie de vaccinare făcută ca la carte.

Duminică rata de infectare din Israel a fost una infimă, îmbolnăvindu-se doar 38 de oameni dintr-o populație de peste nouă milioane de oameni, iar niciun deces nu a fost înregistrat în raportul făcut în ziua precizată.

Se pare că roadele campaniei de vaccinare încep să apară, drept urmare, israelienii au încetat să mai poarte mască de aproximativ o săptămână.

Atmosfera de pe străzile Israelului este una ruptă din perioada când coronavirusul nu exista.

Excelența sa David Saranga, ambasadorul Israelului la București, a vorbit în exclusivitate la Realitatea Plus, despre succesul campaniei de imunizare și a anunțat când își deschide țara sa granițele pentru străini.

Peste 57% din populație este deja vaccinată. Vorbim de o societate tânără, cam 50% din populație sunt copii sub 16 ani. Aceste lucruri au făcut să ajungem la o imunitate în masă.
În Israel, viața s-a întors la normalitate. Mall-urile, restaurantele, cafenelele sunt deschise la jumătate de capacitate, evenimentele culturale s-au reluat. Școlile s-au deschis, după o perioadă foarte lungă.
Copiii care nu sunt vaccinați, cei sub 16 ani, nu pot intra în restaurantele din spațiile închise”, a spus ambasadorul.

Granițele se vor deschide

David Saranga a anunțat că Israelul își va deschide granițele pentru turiști din 23 mai, cu anumite condiții. Potrivit acestuia,

”Pe 23 mai, Israelul va deschide granițele pentru turiști. Vor trebui să facă un test PCR înainte de plecare și unul când ajunge în Israel. Dacă nu avem un acord cu țara respectivă, persoana va avea nevoie și de un test serologic. Orice persoană care a fost vaccinată sau a avut boala poate intra în Israel.
În UE, avem acest acord cu Cipru și Grecia. Cu România vrem să intrăm în dialog și să semnăm un acord.

Cred că România este pe drumul bun spre această imunizare în masă. Rata de vaccinare, comparativ cu alte state, este bună. Dacă ritmul de vaccinare va continua ca până acum, cred că în maximum două luni va fi în același loc în care este acum Israelul.

Populația, la noi, nu a fost atât de disciplinată. Cheia succesului e numai prin vaccinare. Am fost de trei ori în lockdown. Numai când au trecut două luni de la debutul campaniei de vaccinare, numărul persoanelor infectate a scăzut în mod semnificativ. Acum două luni aveam 10.000 de cazuri noi pe zi, acum am avut 38.
Israelul vaccinează doar pe Pfizer. Sistemul de sănătate este foarte bun și digitalizat. Furnizăm informații companiei în privința eficienței vaccinului”, a mai spus Saranga.

Campanie fără fake-news

Diplomatul a explicat că un motiv al succesului campaniei de vaccinare a fost lipsa fake news-urilor și faptul că populația are încredere în medicină și știință.

”Eu n-am văzut în Israel fake news-uri în cantitatea pe care am văzut-o aici. Lumea are încredere în medicină și știință.
Este o parte din societate care nu va avea încredere în sistem niciodată. Când persoana citește sau vede ceva, trebuie să aibă mai multă informație și apoi să hotărască. Lucrul cel mai bun este ca populației să îi fie pusă la dispoziție cât mai multă informație. Viitorul este în mâna noastră”, a adăugat ambasadorul.