Evenimentul Zilei > Social > Zece lucruri pe care oamenii inteligenți nu le fac. Explicațiile unui psiholog
Zece lucruri pe care oamenii inteligenți nu le fac. Explicațiile unui psiholog

Zece lucruri pe care oamenii inteligenți nu le fac. Explicațiile unui psiholog

Psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut publicului drept „Antrenorul Minţii” a menționat că oamenii inteligenţi sunt, de regulă, creativi, generoşi, recunoscători, umili şi atenţi, iar cei mai mulţi au ajuns la un nivel de înțelegere, nu de cunoaștere, mai ales prin prisma experiențelor și întrebărilor corect puse la un moment dat. Iată zece lucruri pe care un om inteligent nu le-ar face niciodată.

Inteligenţa se câştigă prin experienţă, și este o variabilă care poate fi îmbunătăţită, nu este neapărat o trăsătură ereditară. În literatura de specialitate, ceea ce noi numim coeficient de inteligenţă sau – pe scurt, IQ – nu este nimic altceva decât raportarea vârstei mintale a unui individ la vârsta biologică, înmulţit cu 100. Vârsta mintală a unui copil, spre exemplu, nu poate ţine pasul cu vârsta biologică, dacă acel copil nu pune în aplicare cele învăţate”, a precizat psihologul Alexandru Pleşea.

Oamenii inteligenţi nu lasă greșelile trecutului să le afecteze prezentul

Potrivit psihologului, oamenii inteligenţi ştiu că succesul în viaţă nu este posibil fără greșeli și eșecuri. Astfel, acest tip de oameni nu permit să fie afectaţi de greşelile din trecut. Ei pur şi simplu iau aceste greşeli drept nişte lecţii de educație pentru a evolua.

Oamenii inteligenţi nu se concentrează pe părțile negative

În plus, oamenii inteligenți văd gândurile ca pe ceva palpabil. Dacă ai doar gânduri negative în minte, viața ta va fi la fel de negativă. Ei știu că viața este mult mai bună când înveți să-ți folosești abilitățile de a visa, de a crea, de a construi, de a te mira şi, desigur, de a iubi.

Oamenii inteligenţi nu fug de probleme

Că vrem, că nu vrem, inevitabil, toți am avut, avem și vom avea probleme. Sunt probleme legate de muncă, de bani, de familie, de sănătate etc. Oamenii inteligenţi dau piept cu aceste probleme și caută cele mai bune metode de rezolvare.

Când cad, se ridică și merg mai departe. Au curajul să-și înfrunte temerile și să vadă în fiecare problemă șansa de a se perfecționa. Fiecare problemă devine astfel o situație de autotransformare, a mai afirmat Alexandru Pleşea.

Oamenilor inteligenţi nu le pasă de părerile celor din jur

Oamenii inteligenți nu lasă opiniile negative ale altor oameni să-i oprească din a trăi o viață fericită, plină de succes și bucurie. Aceştia se înconjoară cu oameni inteligenți, care le împărtășesc valorile și interesele. Pe bună dreptate, se spune că dacă ești cea mai inteligentă persoană dintr-o cameră, înseamnă că nu ești în camera potrivită.

Oamenii inteligenţi nu-și pierd timpul

Cei inteligenți își dezvoltă obiceiuri productive, care îi ajută să lucreze mai repede și mai bine. Nu se lasă distrași de lucruri nesemnificative și de treburi inutile. Ei știu, de asemenea, că nu poți lucra tot timpul, creierul are nevoie de odihnă din când în când.

Oamenii inteligenţi nu așteaptă rezultate imediate

De asemenea, potrivit spuselor psihologului oamenii inteligenţi sunt convinşi că aceia, care știu să aștepte, au parte de lucruri bune. Majoritatea oamenilor vor să obțină tot ceea ce-și doresc, exact atunci când formulează aceste dorințe.

Aceștia ştiu că trebuie să muncească din greu pentru ceea ce-și doresc, iar rezultatele muncii lor vor fi vizibile după un timp, dar vor dăinui toată viaţa

Oamenii inteligenţi nu se concentrează pe ceea ce nu pot controla

În fiecare zi ne lovim de lucruri pe care nu le putem controla: trafic, oameni needucați etc. Oamenii inteligenţi sunt calmi în aceste situații pentru că știu că emoțiile negative le vor dăuna doar lor în aceste situații.

Oamenii inteligenţi nu-și pierd timpul cu persoanele care-i descurajează

Cei inteligenti au în jurul lor alți oameni inteligenți. Își găsesc timp pentru familie, pentru prieteni și cunoștințele cu care au aceleași viziuni și interese, realizează că n-ar fi benefic pentru ei să-și petreacă timpul cu persoanele negativiste

Oamenii inteligenţi nu sunt aroganți

Nu-i vei auzi lăudându-se cu inteligența lor şi asta pentru că sunt, de obicei, timizi când vine vorba despre asta și nu simt nevoia să strige în gura mare cât sunt ei de deștepți. Nu se laudă cu reușitele și premiile pe care le-au obținut.

Oamenii inteligenţi nu uită să mulțumească

Arată recunoștință. Oamenii inteligenţi știu că lumea nu se învârte în jurul lor. Ei cred în puterea bunătății și știu că faptele bune li se vor întoarce într-o bună zi, este de părere psihologul, citat de doctorulzilei.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: