Evenimentul Zilei > Vremea > Vremea ne joacă feste. Ultimele zilele ale anului nu se abat de la regulă
Vremea ne joacă feste. Ultimele zilele ale anului nu se abat de la regulă

Vremea ne joacă feste. Ultimele zilele ale anului nu se abat de la regulă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunță că ultimele zile ale anului vor aduce temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, tendință care se va menține și în prima săptămână din anul 2021.

Temperaturile vor varia destul de mult, maximele urcând până la valori de 11-13 grade Celsius, fiind așteptate ploi în mare parte a țării.

Vremea va fi închisă în Capitală în următoarele zile, iar temporar va ploua, în general moderat cantitativ

După un Crăciun fără zăpadă în majoritatea țării, nici ultima noapte din 2020 nu va veni cu fulgi de nea. Sunt așteptate însă precipitații care pot fi sub formă de ploi sau lapoviță.

Prognoza meteo pentru săptămâna 28 decembrie 2020 – 4 ianuarie 2021

În perioada 28 decembrie – 4 ianuarie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sud-vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în zona Carpaților Meridionali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo pentru perioada 4 – 11 ianuarie

În perioada 4 – 11 ianuarie, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Schimbările climatice nu mai pot fi contestate de nimeni. De exemplu, în România, de Crăciun s-au înregistrat temperaturi de aprilie, de zece grade Celsius. Experții vorbesc despre faptul că, în prezent, temperaturile sunt cu 10-15 grade mai mari decât normalul temperaturilor înregistrate în de-a lungul timpului. Un alt exemplul vine de la Montreal, unde de Crăciun s-au înregistrat 13 grade Celsius, enorm de mult, în comparație cu alți ani când se înregistrau -32 de grade.

2020 în topul celor mai călduroși ani

După anul 2010 și 2016, anul 2020 a înregistrat temperaturi record pentru pentru planeta Pământ. Meteorologii vorbesc depspre o intensificare a fenomenului ”El Nino”, iar acest lucru se vede în temperaturile înregistrare și în manifestările vremii, care devin tot mai periculoase.

Cei de la Organizația Mondială de Meteorologie susțin că anul 2020 se clasează pe locul doi în topul celor mai călduroși ani, toți indicii și parametri după care se facă măsurătorile oficiale, arătând acest lucru, pentru primele zece luni ale anului.