Abia acum s-a aflat. Ce s-a întâmplat în noaptea de Crăciun, în Capitală. Pericol imens!

Abia acum s-a aflat. Ce s-a întâmplat în noaptea de Crăciun, în Capitală. Pericol imens!

Poluarea din Capitală, din nou subiect de discuție. Valorile înregistrate de aparatele speciale depășesc toate pragurile „critice”.

Valorile înregistrate în nordul Bucureștiului plasează România pe primul loc în topul celor mai poluate țări.

România, cea mai poluată țară din lume?

Nordul Capitalei înregistrează valori foarte ridicate în ceea ce privește nivelul de poluare. Chiar în noaptea de Ajun, valorile au atins un prag critic, situând Capitala pe primul loc în topul celor mai poluate locuri din lume, după ce am reușit să depășim Bangladeshul, considerată cea mai poluată țară.

Datele privind media poluării în lume, în 2020, arată că Bangladesh a fost cea mai poluată țară, cu un indice al calității aerului de 165. În Otopeni, acest indice a ajuns în noaptea de Ajun la 173, arată datele înregistrate de aparate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate platformele independente de monitorizare a calității aerului au depistat cantități mari de particule PM 2.5, foarte dăunătoare pentru sistemul respirator al oamenilor.

Platforma Aerlive a depistat depășiri de până la 100 de migrograme pe metru cub în zonele Piața Romană și Iuliu Maniu, de 4 ori mai mult decât limita admisă de 25 de micrograme pe metru cub.

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că au depistat de asememnea depășiri ale cantității particulelor PM10 la 3 stații din București, dar că acestea nu au fost semnificative. O cauză probabilă, spun ei, este încălzirea locuințelor pe bază de lemne în zonele respective.

Comisia Europeană a lansat până acum două proceduri de infringement pentru problema calității aerului din București, scrie Digi24.

Penalizați de Comisia Europeană

În timp ce România subestimează problema poluării, alte ţări europene prezintă aceste date la rubricile meteo, astfel că oamenii ştiu exact la ce grad de poluare se expun.

Ultimul raport privind calitatea aerului în România arată că în 2019 am fi respirat un aer ceva mai curat, faţă de anii trecuţi. Activiştii de mediu au acuzat autorităţile că au transmis Comisiei Europene date greşite.

Comisia Europeană ne-a penalizat, din nou, pentru că nu avem un program naţional pentru controlul poluării atmosferice şi a catalogat documentul trimis spre analiză ca fiind „incomplet şi lipsit de ambiţie”.