Evenimentul Zilei > Social > Ce s-a descoperit la Comisia Europeană despre România? Unii vor râde cu poftă
Ce s-a descoperit la Comisia Europeană despre România? Unii vor râde cu poftă

Ce s-a descoperit la Comisia Europeană despre România? Unii vor râde cu poftă

Conform datelor unui studiu finalizat recent de Eurostat, în România, durata medie a drumului de acasă la locul de muncă este cuprinsă între 24 şi 28 de minute.

Astfel, persoanele ocupate din Uniunea Europeană au făcut în medie 25 de minute de acasă şi până la locul de muncă în 2019.

Din acest punct de vedere, românii sunt aproape de media din UE, cu o durată medie a navetei de 27 de minute.

În studiul citat şi publicat miercuri se mai arată că ţările în care naveta de acasă la locul de muncă durează cel mai puţin sunt Cipru şi Grecia, cu 19 şi 20 de minute.

Pe locurile următoare se clasează Italia şi Portugalia, cu 21 de minute, iar cea mai lungă perioadă petrecută pe drumul spe muncă este Letonia (33 de minute).

Şi în Ungaria şi Luxemburg drumul până la serviciu durează în medie 29 de minute, valoare considerată printre cele mai mari în studiu Eurostat.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu Eurostat, trebuie spus că acesta este un organism creat de Comisia Europeană pentru a se ocupa cu diferite statistici.

Există şi angajaţi fericiţi

„În cea mai mare parte a statelor membre (17 ţări printre care şi România) durata medie a navetei de acasă la locul de muncă este cuprinsă între 24 şi 28 de minute.

La nivelul Uniunii Europene, mai mult de jumătate (61,3%) din persoanele ocupate făceau zilnic mai puţin de 30 de minute de acasă până la locul de muncă.

În schimb, unul din patru (26,3%) călătoreau între 30 şi 59 de minute până la locul de muncă şi mai puţin de unul din zece (8,1%) făceau naveta cel puţin 60 de minute până la locul de muncă.

Doar 4,3% dintre cei angajaţi în UE nu trebuiau să călătorească deloc pentru a ajunge la muncă”, se arată în cercetarea preluată de Agerpres.

Femeile cu obligaţii sunt mai norocoase

Un aspect inedit al acestui studiu este legat de o situaţia prezentă în majoritatea ţărilor pentru care sunt disponibile date.

Astfel, femeile care trăiesc singure şi nu au copii au o durată medie a navetei mai mare decât femeile singure cu copii în gospodărie.

„Cele mai pronunţate exemple au fost înregistrate în Croaţia (26 versus 17 minute), Germania (26 versus 22 minute), Letonia (31 versus 27 minute) şi Grecia (22 versus 18 minute).

O situaţie similară pentru bărbaţii singuri există doar în şase state membre: Letonia, Ungaria, Olanda, Cehia, România şi Spania”, se mai arată pe Agerpres.

În acest context nu ne putem gândi care ar fi fost concluziile despre durata medie de acasă la muncă şi în cele mai populate oraşe din România.

Probabil că în Bucureşti ea ar fi depăşit  28 de minute, având în vedere traficul din ce în ce mai aglomerat din Capitală.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: