Campania de vaccinare anti-COVID. România, în fața celui mai mare eveniment medical. Câte persoane au fost vaccinate în prima zi

Campania de vaccinare anti-COVID. România, în fața celui mai mare eveniment medical. Câte persoane au fost vaccinate în prima zi

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare - Institutul „Cantacuzino" din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară. Campania de vaccinare a început duminică, 27 decembrie, la ora 09.00

Campania de vaccinare anti-COVID a demarat duminică, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Prima persoană vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” este Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România cu virusul SARS-CoV-2.

Campania de vaccinare. Nicio o persoană nu a prezentat efecte adverse

Până la ora 18.00, aproape 1.000 de cadre medicale au fost vaccinate, duminică, până la ora 18,00, la nivelul întregii ţări, nicio persoană imunizată neprezentând efecte adverse, a anunțat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul total de cadre medicale, din cele 10 spitale, cărora li s-a administrat deja prima doză de vaccinuri a fost de 960.

Vaccinarea personalului medical din cele zece unităţi sanitare aflate în prima linie în lupta cu COVID-19 continuă luni şi marţi, după ce campania de imunizare din prima tranşă de vaccinuri, livrate în data de 25 decembrie, a debutat duminică dimineaţa

Debutul campaniei a fost marcat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din capitală, prima persoană vaccinată fiind Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Care sunt cele 10 spitale în care a fost distribuit vaccinul

-Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" Bucureşti -Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov -Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Dr. Victor Babeş" Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera -Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca -Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa -Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Craiova -Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi -Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr. Nicolae Ruşdea" Baia Mare -Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava -Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital - secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Potrivit Grupului de Comuniucare Strategică, dozele de vaccin din prima tranşă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale.

Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ''Matei Balş'' Bucureşti - 600 de doze, iar la ''Victor Babeş'' - 530; la Cluj - 375 doze; Constanţa - 170; Dolj - 90; Iaşi - 260; Baia Mare - 210; Suceava - 250; Timişoara - 450 de doze.

Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri că în cadrul strategiei de vaccinare există trei etape.

Campania de vaccinare anti-COVID. EVZ vă prezintă toate detaliile. Administrare și contraindicații (I)

Campania de vaccinare anti-COVID. EVZ vă prezintă toate detaliile. Care sunt reacțiile adverse (II)

Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmăreşte dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească şansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piaţă acordată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, şi anume vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obţine recomandarea din partea EMA şi autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeaşi manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte, a informat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu şase companii. În baza acestor contracte semnate şi în funcţie de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA şi autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.

Citește și:

Campania de vaccinare anti-COVID. EVZ vă prezintă toate detaliile. În ce situații nu se administrează vaccinul (III)

A fost publicat prospectul. Tot ceea ce trebuie să știți despre vaccinul anti-Covid