Campania de vaccinare anti-COVID. EVZ vă prezintă toate detaliile. În ce situații nu se administrează vaccinul (III)

Campania de vaccinare anti-COVID. EVZ vă prezintă toate detaliile. În ce situații nu se administrează vaccinul (III)

Duminică, 27 decembrie, începe campania de vaccinare împotriva COVDI-19. Primele zece mii de doze de vaccin au ajuns în țară și sunt distribuite centrelor de vaccinare. Evenimentul zilei vă prezintă informțiile pe care trebuie să le cunoașteți despre acest vaccin, Comiarty.

Înainte de administrarea vaccinului Comiarty, împotriva COVID-19, fiecare persoană care a optat pentru vaccinare trebuie să beneficieze de o serie de informații în legătură cu acest produs. În primul rând, vaccinul anti-COVID nu trebuie administrat persoanelor alergice la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Substanța activă din Comiarty este vaccin de tip ARNm COVID-19.

Celelalte componente sunt: ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315); 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159); 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC); cholesterol; clorură de potasiu; dihidrogenofosfat de potasiu; clorură de sodiu; fosfat disodic dihidrat; sucroză; apă pentru preparate injectabile

Ne puteți urmări și pe Google News

Atenționări și precauții

Producătorii recomandă o serie de atenționări și precauții înainte de administrarea vaccinului. Pacienții trebuie să informeze medicul, farmacistul sau asistenta medicală dacă:

a avut vreodată o reacție alergică severă sau probleme la respirație după orice alt vaccine injectabil sau după ce i s-a administrat Comirnaty în trecut;

s-a întâmplat să leșine după o injecție efectuată cu acul;

dacă suferă de o boală severă sau o infecție cu febră mare. Vaccinul se poate administra dacă nivelul de febră este scăzut sau dacă se constată o infecție ușoară la nivelul căilor respiratorii superioare (răceală);

dacă au o problemă legată de sângerare, se învinețesc cu ușurință sau utilizează un medicament care previne cheagurile de sânge;

dacă au un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli cum este infecția cu HIV sau din cauza unui medicament care afectează sistemul imunitar cum este un corticosteroid.

La fel ca în cazul oricărui vaccin, este posibil ca schema de vaccinare cu 2 doze de Comirnaty să nu protejeze complet toate persoanele cărora li se administrează și nu se cunoaște cât timp va acționa protecția.

Cum se păstrează Comirnaty

Acest medicament nu trebuie lăsat la îndemâna copiilor.

Dozele de vaccin Comiarty se păstrează la congelator, la temperaturi cuprinse între -90° C și -60° C. Produsul trebuie păstrat în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

După decongelare, vaccinul trebuie diluat și utilizat imediat. Cu toate acestea, datele privind stabilitatea în timpul utilizării au demonstrat că, după ce a fost scos din congelator, vaccinul nediluat poate fi păstrat înainte de utilizare timp de până la 5 zile, la temperaturi de 2° C - 8° C sau timp de până la 2 ore, la temperaturi de până la 30°C.

După diluare, vaccinul trebuie păstrat la temperaturi de 2°C-30°C și utilizat în decurs de 6 ore. Orice cantitate neutilizată de vaccin trebuie aruncată.

După ce au fost scoase din congelator și diluate, flacoanele trebuie marcate cu noua dată și oră la care trebuie eliminate. După decongelare, vaccinul nu mai poate fi recongelat. Acest vaccin nu trebuie utilizat dacă se observă particule de diluție sau modificări de culoare.

Medicamentul nu trebuie aruncat în apă sau în coșurile de reziduuri menajere ci în conformitate cu indicațiile farmacistului. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Sursa: Comisia Europeană

Citiți și:

Campania de vaccinare anti-COVID. EVZ vă prezintă toate detaliile. Administrare și contraindicații (I)

Campania de vaccinare anti-COVID. EVZ vă prezintă toate detaliile. Care sunt eeacțiile adverse (II)