Evenimentul Zilei > Vremea > Vom avea Gerul Bobotezei? Cum va fi vremea în 2021. Anunțul făcut de ANM
Vom avea Gerul Bobotezei? Cum va fi vremea în 2021. Anunțul făcut de ANM

Vom avea Gerul Bobotezei? Cum va fi vremea în 2021. Anunțul făcut de ANM

Luna ianuarie se anunță una atipică, în care temperaturile înregistrate la nivel național se vor situa peste media normală a unei luni care mai este denumită şi ”gerar”.
Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Mai mult, sărbătoarea Bobotezei este una dintre cele mai importante zile din an, când bătrânii preziceau cum va fi vremea în vara care vine. Din acest motiv sărbătoarea este  asociată cu sintagma „Gerul Bobotezei”.
Numai că… Gerul Bobotezei va fi o amintire, cel puţin în 2021. Până spre jumătatea lunii, temperaturile vor fi cu până la 5,5 grade mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului, a anunţat Administraţia Naţională de Meteorologie. De asemenea şi ninsorile se lasă aşteptate, iar temperaturile aduc mai degrabă a primăvară decât cele aşteptate în cea mai geroasă lună a anului
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță pentru luna ianuarie temperaturi peste cele normale în această perioadă şi precipitații excedentare în anumite zone ale țării.

04.01.2021 – 11.01.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane și sub-montane din jumătatea sudică a țării.

11.01.2021 – 18.01.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în sud-est. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea nordică a țării.

18.01.2021 – 25.01.2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil ușor mai ridicat în nord-vest.

25.01.2021 – 01.02.2021

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor putea fi excedentare în toată țara, dar mai ales în zonele montane din vestul țării.

Cum va fi vrmea tot anul 2021

Serviciul meteorologic britanic, Met Office, estimează că temperatura medie globală a aerului în anul 2021 va fi cu 0,91-1,15 grade Celsius (cu o estimare centrală de 1,03 ° C) mai mare, peste media perioadei preindustriale (1850-1900). Astfel, anul care urmează va fi al șaptelea consecutiv cu temperaturi care au fost în general cu 1 grad Celsius mai ridicate decât nivelurile preindustriale, transmite ANM.

“Datorită influenței La Niña în Pacificul tropical temperatura apei oceanului este cu 1.0-2.0 °C sub medie și în aceste condiții potrivit Met Office temperatura medie globală a aerului în 2021 va fi puțin sub cea din anii precedenți (începând cu 2015). La Niña este opusul El Niño și are un efect temporar de răcire asupra temperaturii medii globale”, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Dr. Nick Dunstone, om de știință Met Office, despre ce ne aşteapătă în 2021

„Variabilitatea ciclului La Niña / El Niño este al doilea factor cel mai important în determinarea temperaturii Pământului, în același timp însă temperatura este puternic influențată și de creșterea continutului gazelor cu efect de seră din atmosferă”.

Seria celor mai calzi ani a început în 2015, primul an când temperatura globală a aerului a depășit cu 1 grad Celsius perioada preindustrială (1850-1900). Prognoza pentru 2021 se bazează pe factorii cheie ai climatului global, dar nu include evenimente imprevizibile, cum ar fi erupții vulcanice mari, care ar provoca o răcire temporară, mai subliniază ANM.