Evenimentul Zilei > Social > Vremea în România. IARNA a generat ALERTA NAŢIONALĂ. Mobilizare fără precedent a autorităţilor. Breaking news
Vremea în România. IARNA a generat ALERTA NAŢIONALĂ. Mobilizare fără precedent a autorităţilor. Breaking news

Vremea în România. IARNA a generat ALERTA NAŢIONALĂ. Mobilizare fără precedent a autorităţilor. Breaking news

În orele ce urmează, cei care se ocupă cu menținerea ordinii și cu intrevențiile de urgență în caz de calamitate, vor fi supuși unor adevărate probe de foc. Acești vor trebui să se mobilizeze pe tot parcursul timpului în care Romînia se va confrunta cu fenomene meteo extreme.

Acesta este motivul pentru care peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, scrie Agerpres.  

Marți, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat că „La nivelul judeţelor vizate de atenţionarea meteo au fost suplimentate efectivele Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă astfel încât acţiunile acestora pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo să se poată realiza în cel mai scurt timp. Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei în situaţia apariţiei unor situaţii de urgenţă provocate de vremea severă”.

Potrivit acesteia, conducerea MAI le-a cerut prefecţilor să ia măsuri pentru a pune în aplicare planurile de acţiune pentru sezonul rece şi să asigure că sunt pregătite mijloacele de intervenţie şi că există suficiente stocuri de materiale antiderapante şi de carburanţi.

Monica Dajbog a mai delcarat că au fost pre-alertate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, pentru luarea tuturor măsurilor de protejare a populaţiei şi pentru asigurarea funcţionării la parametri normali a sistemelor de utilităţi publice.

„O atenţie deosebită va fi acordată persoanelor care necesită asistenţă medicală permanentă – cum sunt bolnavii care au nevoie de dializă şi gravidele -, iar unde este cazul acestea vor fi transportate preventiv în unităţi spitaliceşti”, a spus purtătorul de cuvânt al MAI.

De asemenea, Dajbog a arătat că, pentru perioada cu temperaturi scăzute, autorităţile locale vor lua măsuri de asigurare a unor spaţii de cazare pentru persoanele pe care vremea severă le va lua prin surprindere.

Marţi, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de ninsori şi viscol, valabilă în 17 judeţe din sudul şi sud-estul ţării, inclusiv Capitala, dar şi o informare de vreme deosebit de rece cu temperaturi de minus 10 grade Celsius pentru nordul, nord-estul şi centrul ţării.