Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin îi bate obrazul lui Erdogan. Supărarea președintelui rus are legătură tot cu Ucraina
Vladimir Putin îi bate obrazul lui Erdogan. Supărarea președintelui rus are legătură tot cu Ucraina

Vladimir Putin îi bate obrazul lui Erdogan. Supărarea președintelui rus are legătură tot cu Ucraina

Vladimir Putin îi bate obrazul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, după ce țara sa a vândut drone militare armatei ucrainene.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat folosirea de către armata ucraineană a unor drone militare furnizate de Ankara, informează AFP. Liderul de la Kremlin a abordat acest subiect în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Potrivit spuselor lui Vladimir Putin, utilizarea de către forţele Kievului a unor drone militare de fabricaţie turcă, de tip Bayraktar, constituie „o provocare”. Armata ucraineană a folosit o astfel de dronă într-un atac pe care l-a declanșat, în luna octombrie, împotriva separatiştilor proruşi.

Preşedintele rus a criticat „politica distructivă” a Kievului, care vizează, în opinia lui, „să submineze acordurile de la Minsk”. Este vorba despre înțelegerile care au fost semnate în anul 2015 şi care sunt menite să pună capăt conflictului din estul separatist al Ucrainei.

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt în creștere

De asemenea, Vladimir Putin a subliniat în această convorbire telefonică „necesitatea ca Kievul să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase” în estul Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă emis de Kremlin, după această discuție.

Aceste declarații ale președintelui rus au fost făcute în contextul tensiunilor, în creștere, dintre Rusia și Ucraina. Puterea de la Moscova este acuzată că a comasat trupe militare la frontieră în vederea unei eventuale invazii pe teritoriul ucrainean.

Pe de altă parte, Kremlinul dezminte orice plan în acest sens. Dar, acuză, la rândul său, Kievul că pregăteşte o „aventură militară” împotriva separatiştilor în est.

Sursa foto: EVZ

Incidentul cu drona militară turcească

Incidentul cu drona militară turcească la care a făcut referire Vladimir Putin s-a petrecut la finalul lunii octombrie. Armata ucraineană a utilizat o dronă de fabricaţie turcă, de tip Bayraktar TB2, pentru a lovi un tun Howitzer D-30 al rebelilor proruşi.

Această lovitură a fost criticată atât de Rusia, cât şi de Franţa şi Germania, state care sunt mediatoare ale procesului de pace din estul Ucrainei.

Astfel, utilizarea unor drone de luptă în unele conflicte recente, precum cel dintre Azerbaidjan şi Armenia, în anul 2020, a permis înclinarea balanţei raporturilor de forţă.

Forţele militare ale Ucrainei luptă din 2014 în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi, într-un conflict soldat până acum cu 13.000 de morţi.