Evenimentul Zilei > Social > Vlad Voiculescu contrazis de propriul consilier: „Reducerea programului la magazine nu ajută”
Vlad Voiculescu contrazis de propriul consilier: „Reducerea programului la magazine nu ajută”

Vlad Voiculescu contrazis de propriul consilier: „Reducerea programului la magazine nu ajută”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu este contrazis de propriul consilier onorific, care susține că reducerea programului de funcționare la magazine nu ajută la restrângerea infectărilor cu coronavirus.

Reducerea programului de funcționare a magazinelor nu ajută la combaterea pandemiei. Aceasta deoarece aceste magazine se aglomerează destul de mult, iar riscul de infectare cu noul coronavirus crește. Afirmația îi aparține unui consilier al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta îl contrazice pe ministrul Sănătății care, în urmă cu câtva timp se pronunța în favoarea închiderii galeriilor comerciale.

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, nu este de acord cu închiderea mai devreme a magazinelor. El nu consideră că această măsură este eficientă pentru combaterea pandemiei. Consilierul susține că soluțiile cele mai indicate, conform unor studii sunt interzicerea întâlnirilor în grupuri mici și închiderea școlilor.

Mai mult, Ștefan Voinea estimează că închiderea mai devreme a magazinelor ar putea avea un efect invers celui scontat.

„Am făcut un review rapid al studiilor cu privire la intervențiile non-farmaceutice (NPIs) care funcționează în prevenirea răspândirii COVID-19. Nu am găsit absolut nimic care să indice faptul că reducerea orelor de funcționare a magazinelor ar fi de ajutor. Un timp de funcționare mai restrâns înseamnă șanse mai mari de a genera aglomerație, deci risc mai mare de infectare”, a explicat consilierul ministrului Sănătății, într-o postare pe Facebook.

Care sunt măsurile eficiente

El a dat ca exemplu un studiu dintr-o publicație care arată că cele mai eficiente măsuri de restrângere a răspândirii coronavirusului sunt interzicerea întâlnirilor în grupuri mici și închiderea școlilor.

„Un studiu din Nature Human Behaviour afirmă că eficacitatea cea mai bună în oprirea răspândirii virusului ar avea-o interzicerea întâlnirii persoanelor în grupuri mici (small gathering cancellation) și închiderea instituțiilor educaționale (closure of educational institutions)”, a scris Ștefan Voinea.

Vlad Voiculescu contrazis de propriul consilier

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se declara în urmă cu câteva zile în favoarea închiderii magazinelor, pentru a putea păstra școlile deschise.

„Închiderea centrelor comerciale, iertaţi-mă, dar între a închide şcoli şi a închide centrele comerciale cel puţin peste weekend, de exemplu, preferinţa mea şi cred că preferinţa Guvernului este cât se poate de clară şi cred că este preferinţa a fiecăruia dintre noi”, spunea Vlad Voiculescu.

Guvernul a aprobat noile restricții propuse de CNSU pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus. Printre acestea se numără restricții de circulație, în funcție de rata de infectare la mia de locuitori, dar și închiderea mai devreme a magazinelor în localitățile cu rate mari de infectare.