Evenimentul Zilei > Social > Vlad Voiculescu a dat cu bățul în baltă la conferința de presă. Gafă de proporții
Vlad Voiculescu a  dat cu bățul în baltă la conferința de presă. Gafă de proporții

Vlad Voiculescu a dat cu bățul în baltă la conferința de presă. Gafă de proporții

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a făcut o gafă de zile mari la conferința de presă pe care a susținut-o duminică.

Duminică, la conferința de presă pe care a susținut-o, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și-a început discursul cu o gafă. „Personal, îmi pare rău că și aceste Sărbători sunt sub auspiciul acesta al pandemiei”, a spus ministrul Sănătății, în debutul conferinței.

Formularea ministrului Voiculescu a fost eronată, ținând cont de faptul că „auspiciu” însemnă preot, sau augur, din antichitatea romană. Formularea corectă, ”sub auspiciile cuiva”, înseamnă  ”sub protecția cuiva”. De asemenea, auspiciu se folosește într-o situație favorabilă, ceea ce nu este cazul în momentul de față.

Vlad Voiculescu, gafă la conferința de presă

În continuarea discursului său, ministrul Vlad Voiculescu a anunţat că există în prezent peste 1.600 de paturi la terapie intensivă, destinate pacienţilor COVID-19 din România.

Am vorbit despre cifrele celor internaţi la ATI. Vreau să subliniez că transportul pacientului critic pe distanţe mari este riscant. Aceasta nu este o soluţie pe care să o aplicăm pauşal, este o soluţie doar acolo unde nu există alternative. (…) Este extrem de important să folosim la maximum baza materială şi resursa umană calificată acolo unde există”, a afirmat duminică Vlad Voiculescu, într-o o conferinţă de presă.

El a mai spus că una dintre priorităţi este suplimentarea paturilor la spitale cu tradiţie în tratamentul bolilor cronice: Spitalul Fundeni, Institutul clinic Fundeni – cu un număr de 70 de paturi cu oxigen şi 14 paturi de ATI, care sunt disponibile sau în pregătire, Institutul Oncologic Bucureşti – 5 paturi de terapie intensivă şi 5 paturi pentru terapie acută, disponibile.

Voiculescu a menţionat că 35 de paturi cu oxigen sunt suplimentare la spitalul Colentina, 2 paturi de terapie intensivă la Spitalul Gerota şi 16 paturi cu oxigen la Spitalul Colţea.

„Este, de asemenea, o creştere a numărului de paturi avizate în unităţile mobile, din curţile spitalelor, precum Nasta, Babeş. Vorbim de o creştere de la 8 la 12 paturi la fiecare maşină şi despre creşterea la 45 a paturilor de terapie intensivă de la spitalul Pantelimon”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

El a anunţat că, începând de luni, vor fi 12 paturi în plus la Spitalul Clinic ”Dr. Victor Babeş” din Bucureşti.

„Sunt peste 1.600 de paturi la terapie intensivă la momentul acesta destinate pacienţilor COVID-19 în România. Vreau să spun că sunt două recorduri astăzi şi anume numărul de pacienţi infectaţi şi numărul pacienţilor la ATI.

Cu greu se poate spune că una dintre aceste cifrele sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. Vorbim despre cifre pe care sistemul medical nu le poate influenţa, vorbim despre cifre care ţin mai degrabă de solidaritate şi de responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Un apel cât se poate de clar, de sincer la responsabilitate faţă de ceilalţi. Este necesar şi ca fiecare să fie responsabil faţă de sine şi faţă de cei apropiaţi. Dacă aţi contactat virusul raportaţi, dacă aveţi concentraţia de oxigen sub 94 sau dacă vi se pare că duceţi boala pe picioare, mergeţi să vă vadă cineva măcar prin telemedicină”, a mai spus Voiculescu.