Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste cruntă pentru un milion de români. Țara se închide până în mai. Adio, Sărbători Pascale acasă!
Veste cruntă pentru un milion de români. Țara se închide până în mai. Adio, Sărbători Pascale acasă!

Veste cruntă pentru un milion de români. Țara se închide până în mai. Adio, Sărbători Pascale acasă!

Guvernul a anunţat că Italia rămâne închisă până în luna mai. De luni, mai mult de jumătate din țară va trece în zona roșie. În Italia trăiesc peste un milion de români, iar șansele de a veni acasa de Sărbătorile Pascale sunt minime.
Guvernul confirmă măsurile de rigoare maximă chiar și după Paști. Va prelungi actualul decret și va evalua tendința infecțiilor după jumătatea lunii. Între timp, Calabria, Toscana și Valle d’Aosta sunt zone roșii de luni (în plus față de 7 regiuni precum E. Romagna și provincia Trento).

De luni, Italia va fi închisă până în mai

Aşadar, Italia rămâne închisă până în luna mai. Peste jumătate din țară va fi în scenariul roșu, după ce Calabria, Toscana și Valle d’Aosta se alătură celor 7 regiuni și provinciei autonome Trento în care sunt deja în vigoare cele mai dure restricții.
Cu încă 24 de mii de cazuri și 450 de decese într-o singură zi, guvernul confirmă restricţiile care se impun chiar și după Paști.
Se închid obloanele  pentru baruri și restaurante, sălilor de sport, piscine, cinematografe și teatre până la o dată ulterioară.

Noutatea este că școlile se redeschid chiar și în zonele roșii: vor reveni în clase elevii până la clasa a șasea, în timp ce în zonele portocalii revin toți elevii până în clasa a opta și 50% dintre liceeni.

Circulația va fi interzisă între regiuni

„Măsurile adoptate până acum ne-au dat primul semn de încetinire a contaminărilor, dar situația este încă delicată”, spune ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Acesta va semna noua ordonanță sâmbătă seara, ce va intra în vigoare începând de luni, 29 martie.

Regiunile Calabria, Toscana și Val d’Aosta trec în zona roșie. Italia rămâne astfel fără zone galbene, restricțiile de scenariu roșu și portocaliu urmând să fie confirmate până pe 30 aprilie.

Reacţia lui Matteo Salvini

„Este de neconceput să ținem Italia închisă chiar și pentru întreaga lună aprilie”, spune liderul Lega, Matteo Salvini. Închiderile „sunt de conceput sau de neconceput numai pe baza datelor. Este de dorit să redeschidem, dar decizia dacă o luăm sau nu depinde de datele oficiale” , răspunde Draghi la conferința de presă, lăsând o fereastră deschisă: va fi monitorizată săptămână cu săptămână și dacă numerele o permit, vom face modificări în curs”, scrie gazzettadiparma.