Evenimentul Zilei > EVZ Special > Guvernul a adoptat noile restricții anti-COVID. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere
Guvernul a adoptat noile restricții anti-COVID. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere

Guvernul a adoptat noile restricții anti-COVID. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere

Autoritățile au stabilit cum va arăta declarația pe proprie răspundere pentru cei care vor să circule în contextul introducerii noilor restricții împotriva COVID-19.

Modelul de declarație pe propria răspundere pentru cei care circule după ora stabilită de autorități rămâne neschimbată. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că modelul de declarație nu se va modifica pentru moment. Aceasta chiar dacă vor fi introduse noi restricții împotriva COVID.

Astfel, cei care ies din locuință în afara intervalului ora reglementat de autorități pot folosi vechiul model de declarație. Aceștia vor trebui să țină cont de modificarea orelor, în funcție de restricțiile aplicate zona în care locuiesc, anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Guvernul a aprobat, joi, noi restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Acestea urmează să intre în vigoare imediat, începând de vineri, după ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial.

Conform documentului emis de Guvern, circulația persoanelor va fi restricționată după ora 20:00 în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori pe durata întregii săptămâni. Măsură va fi suspendată în momentul în care incidența scade sub 7 la mie.

De asemenea, conform noilor reglementări, în localitățile unde incidența depășește 4 la 1000 de locuitori, restricțiile se aplică în zilele de weekend, vineri, sâmbătă și duminică.

Excepții pentru sărbătorile religioase

Vor fi excepții pentru noaptea de 27.03 – 28.03, în cazul persoanelor care se vor deplasa la oficierile religioase pentru sărbătoarea Pesah. În cazul acestora restricțiile vor fi ridicate până la ora 22.00.

De asemenea, în noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulaţia persoanelor în intervalul 20.00 – 02.00. Este vorba despre credincioșii catolici care vor putea să meargă la slujbele religioase prilejuite de Paştele Catolic.

Conform documentului adoptat de guvern, magazinele vor fi închise după ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori. Acolo unde incidența depășește 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.