Super-veste. Imunitatea la COVID-19 a persoanelor infectate ar putea dura mai mult decât s-a estimat

Super-veste. Imunitatea la COVID-19 a persoanelor infectate ar putea dura mai mult decât s-a estimat Sursa foto: EVZ

Specialiștii dau asigurări că persoanele care au trecut prin boala cu virusul SARS-COV-2 se vor bucura de o imunitate îndelungată.. Există și excepții.

Durata imunității la coronavirus după infectare poate varia foarte mult de la persoană la persoană, relevă datele unui studiu recent.

Imunitatea ar putea dura chiar şi zeci de ani

Astfel, în anumite cazuri, imunitatea ar putea dura chiar şi zeci de ani. Imunitatea la COVID ar putea dura zeci de ani pentru persoanele care au fost infectate. Oamenii de ştiinţă afirmă că unii oameni care aveau anticorpi neutralizanți împotriva COVID-19 au experimentat scăderea nivelului acestor anticorpi după doar câteva zile sau chiar câteva săptămâni.

Mai mult  de o treime dintre participanți nu au avut modificări ale nivelurilor de anticorpi după cel puțin 6 luni. Unii chiar au remarcat o creștere a nivelului de anticorpi, ceea ce sugerează că imunitatea lor ar putea dura zeci de ani. Cel puțin 10% nu au avut deloc niveluri detectabile de anticorpi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipa de cercetători de la Duke-NUS Medical School din Singapore susține că descoperirile dovedesc că unii pacienți infectați anterior au un risc mai mare decât alții de reinfectare.

„Mesajul cheie din acest studiu este că longevitatea anticorpilor neutralizanți funcționali împotriva SARS-CoV-2 poate varia foarte mult. Este important să se monitorizeze acest lucru la nivel individual”, a spus autorul corespunzător, dr. Wang Linfa, director al secției de Boli infecțioase la Duke-NUS Medical School.

Se poate prognoza durata anticorpilor neutralizanți

În cadrul studiului publicat în The Lancet Microbe, echipa de cercetători a analizat 164 de pacienți COVID-19 din Singapore timp de 6-9 luni. Fiecare pacient a făcut teste de sânge, pe care cercetătorii le-au analizat la nivel de anticorpi neutralizanți si de celule T (un tip de celule albe din sânge care ucid virusurile). Ulterior datele au fost folosite pentru crearea unui algoritm care să prezică traiectoriile anticorpilor neutralizanți în decursul timpului.

Participanții au fost clasificați în 5 grupuri, în funcție de durata imunității lor împotriva COVID-19. Primul grup, numit grupul „negativ”, nu a avut niciodată anticorpi neutralizanți detectabili. A constituit aproximativ 11,6 la sută din pacienți.

Următorul grup, grupul „în scădere rapidă”, a reprezentat 26,6 la sută dintre pacienți. Acesta a avut niveluri timpurii variate de anticorpi care au scăzut rapid, în câteva zile. În sfârșit, grupul „în scădere lentă” a avut anticorpi care s-au estompat în 6 luni, reprezentând 29% din participanți.

Sursa: România TV

Citește și Studiu. Majoritatea persoanelor vaccinate-au-dezvoltat-anticorpi