Evenimentul Zilei > International > Joe Biden va participa la summitul Uniunii Europene prin videoconferință
Joe Biden va participa la summitul Uniunii Europene prin videoconferință

Joe Biden va participa la summitul Uniunii Europene prin videoconferință

Cei 27 vor discuta despre implementarea dificilă a vaccinării și vor aborda mai multe subiecte de politică externă, în special relațiile tensionate cu Turcia și Rusia.

Președintele american, Joe Biden, va participa joi seară la summitul virtual al celor 27 de state membre UE pentru a vorbi despre cooperarea viitoare dintre Statele Unite și europeni, a anunțat, marți, președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Este timpul să ne reconstruim alianța transatlantică”, a subliniat Charles Michel pe Twitter, în timp ce Donald Trump a avut relații foarte conflictuale cu europenii. Joe Biden va fi în contact cu liderii europeni la 20:45 (19:45 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel.

„Președintele Biden va discuta cu liderii Uniunii Europene despre dorința sa de a revitaliza relațiile SUA-UE, de a lucra împreună pentru a combate pandemia, de a aborda schimbările climatice și de a aprofunda cea mai importantă relație din lume în materie de comerţ şi investiţii”, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

„El va discuta, de asemenea, despre interesele comune în politica externă, în special despre China și Rusia”, se adaugă în comunicat.

Va fi prima dată când președintele Statelor Unite va participa la un summit cu liderii celor 27 de țări ale UE, dar nu va fi o premieră. Președintele Barack Obama a participat la un summit european pe 5 aprilie 2009 și George W. Bush, înaintea sa, în iunie 2001 la Göteborg, Suedia.

Summitul UE va avea loc prin videoconferinta

Cei 27 de lideri ai UE se vor întâlni joi și vineri, dar summitul va avea loc prin videoconferință din cauza pandemiei.

Ei vor discuta şi despre implementarea dificilă a vaccinării și vor aborda mai multe subiecte de politică externă, mai ales relațiile tensionate cu Turcia și Rusia.

Bruxelles-ul și Washingtonul încearcă să repare o relație degradată de predecesorul lui Biden, care s-a ciocnit în mod regulat cu Bruxelles-ul şi capitalele UE pe teme precum cheltuielile de impozitare, comerțul și apărarea.

Secretarul de stat Antony Blinken participă la o întâlnire la Bruxelles cu omologii săi NATO pentru pregătirea summitului Alianței, programat pentru luna iunie. El se va întâlni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Prima vizită fizică a domnului Biden în Europa este așteptată să aibă loc la summit-ul G7 din Cornwall, Anglia, 11-13 iunie, și apoi urmează să participe la primul său summit NATO, programat pentru aceeași perioadă. Pentru aceste date este planificat şi un summit cu liderii Uniunii Europene.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.