Evenimentul Zilei > Social > Virusul nu va dispărea. Restricțiile se aplică în continuare la vaccinați și nevaccinați
Virusul nu va dispărea. Restricțiile se aplică în continuare la vaccinați și nevaccinați

Virusul nu va dispărea. Restricțiile se aplică în continuare la vaccinați și nevaccinați

Vaccinarea în masă nu va duce la normalizarea vieții. Nici măcar la o relaxare a constrângerilor, anunță un oficial britanic.

Virusul nu va dispărea „în viitorul previzibil”. Oamenii vor „alege” să poarte mască pentru totdeauna. Modificările virusului vor face necesare vaccinări periodice, ca la gripă. Acestea sunt în rezumat declarațiile ministrului adjunct al Sănătății din Marea Britanie.

„Pandemia COVID a schimbat multe lucruri”, a declarat  pentru The Sun Jonathan Van-Tam, omul numărul doi în sistemul de sănătate britanic.

„Acum toți avem la noi un dezinfectant de mâini și ne așteptăm ca peste tot unde mergem să găsim dezinfectant la ușă.”

Masca la alegere

Și Van-Tam a adăugat:

„Cred că vor fi oameni care vor lua o decizie personală. Vor zice: când sunt într-un loc aglomerat, iarna, îmi acopăr fața. Când sunt în metrou, îm pun mască.”

Oficialul a subliniat că „nu crede” că „guvernul are vreo intenție să purtăm mască pentru totdeauna”. Dar consideră că mulți britanici „vor alege” să „păstreze o parte din precauțiile pe care le-am adoptat”. Cum ar fi măștile.

Întrebat dacă se întrevede sfârșitul pandemiei prin vaccinarea în masă, Van-Tam a răspuns că virusul nu va dispărea:

„Nu cred că vom reuși să eliminăm vreodată acest virus din omenire.”

Întrebat de ce „se vorbește despre restricții iarna viitoare”, dacă guvernul Boris Johnson vrea să vaccineze toți britanicii până în toamnă, oficialul a declarat:

„Cred că virusul va continua să se schimbe în timp, iar boala a dat deja semne în acest sens. Cred că este probabil ca virusul să fie printre noi într-un viitor previzibil. Probabil la fel ca gripa.”

Jonathan Van-Tam a evocat și un ciclu nesfârșit de vaccinări:

„Nu pot să vă spun cât va dura protecția vaccinului. Avem speranțe că va fi pentru un număr bun de luni, poate câțiva ani. Dar încă nu putem spune.”

„Dacă virusul continuă să se schimbe, va veni un moment în care va trebui să modificăm vaccinurile.”

Nici o diferență între cu și fără vaccin

Întrebat dacă oamenii își pot relua viața normală după vaccinare, Van-Tam a răspuns sec: „Categoric nu”.

El a adăugat că oamenii trebuie să continue să evite contactul apropiat cu rudele etc., deoarece: „Nu știm dacă vaccinurile sunt eficiente în prevenirea transmisiei”.

„Restricțiile se aplică în continuare. Vaccinaților și nevaccinaților.”