Evenimentul Zilei > Actualitate > „Pașaportul de vaccinare” COVID, adoptat în Polonia
„Pașaportul de vaccinare” COVID, adoptat în Polonia

„Pașaportul de vaccinare” COVID, adoptat în Polonia

Documentul aprobat de guvernul de la Varșovia va permite persoanelor vaccinate să beneficieze de drepturi inaccesibile celor nevaccinați.

„Pașaportul de vaccinare” a fost anunțat de ministrul adjunct al Sănătății din Polonia, Anna Golawska.

Ea a declarat că polonezii cărora le vor fi administrate două doze de vaccin anti-COVID vor primi o adeverință. Este vorba de un cod QR trimis printr-un cont electronic de sănătate publică. Probabil o aplicație pentru smartphone.

Codul QR „va fi așa-zisul pașaport al persoanei vaccinate”. Acesta va confirma că „poate beneficia de drepturile rezervate persoanelor vaccinate”, a explicat Golawska.

Potrivit Euractiv, ideea „pașaportului” a fost inclusă în Programul Național de Imunizare al Poloniei, adoptat în decembrie.

Cetățeni de categoria I și de categoria a II-a

Acesta statuează că persoanele vaccinate vor putea folosi serviciile naționale de sănătate fără alte teste suplimentare. De asemenea, vor fi exceptate de la restricțiile de socializare și de la carantinare, după contactul cu o persoană infectată.

Ministrul Sănătății nu a precizat dacă „pașaportul” va fi necesar la trecerea frontierelor, dar numele sugerează asta.

Marea Britanie se pregătește și ea să adopte un document electronic similar, pe care să-l experimenteze în mai multe regiuni.

Vaccinul nu e obligatoriu, dar pașaportul da

Daily Telegraph a scris marți că firma de produse biometrice iProov și firma de securitate cibernetică Mvine au creat un pașaport de vaccinare. Acesta va fi disponibil opțional, ca o aplicație de smartphone, pentru britanicii vaccinați anti-COVID.

Funcționarea pașaportului va fi monitorizată până în martie, când se va lua decizia dacă va fi generalizat.

Guvernul rus a început distribuirea pașapoartelor de vaccinare de la începutul anului. Documentele servesc la trecerea frontierelor interne și internaționale.

Danemarca, Israel și provincia canadiană Ontario au anunțat și ele adoptarea unui astfel de pașaport sau că studiază ideea.

Principalele companii de transport internațional au sugerat că „pașaportul de vaccinare” va fi inevitabil în „noul normal”.

Singapore Airlines a devenit în decembrie primul mare transportator care a introdus un certificat de sănătate digital. Acesta permite verificarea istoricului testărilor și statutul vaccinării pasagerilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.