Evenimentul ZileiSocialVin bani la București. Primăria primește fonduri pentru termoficare

Vin bani la București. Primăria primește fonduri pentru termoficare

Vin bani la București. Primăria primește fonduri pentru termoficare
Primăria Generală a Municipiului București va beneficia de o finanțare din fonduri guvernamentale pentru plata facturilor restante pentru energia termică.

Guvernul va iniţia un proiect de hotărâre prin care urmează să fie alocate fonduri guvernamentale pentru mai multe unităţilor administrativ-teritoriale. Aceasta este o soluție imediată, identificată pentru plata restanțelor pentru facturile la energia termică. Informația a fost prezentată într-un comunicat al Executivului.

Potrivit comunicatului, beneficiarii finali ai acestei forme de sprijin financiar vor fi locuitorii din București, Constanța, dar și din alte localități. Este vorba despre acele municipalități care se confruntă cu disfuncţionalităţi în livrarea energiei termice.

„Discuţiile cu privire la acordarea subvenţiei energiei termice vor continua şi în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022”, se arată în comunicatul de presă transmis de guvern.

Premierul Ciucă s-a întâlnit cu primarii la Guvern

Măsura de alocare a unui sprijin financiar pentru aceste localități a fost analizată, vineri, la Palatul Victoria, la solicitarea premierului Nicolae Ciucă. Acesta a paticipat la întâlnirea dintre reprezentanţii Guvernului, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac. Discuțiile au vizat situația alimentării cu energie termică a celor două municipii şi impactul preţului gigacaloriei asupra populaţiei.

La începutul întâlnirii, se mai arată în comunicat, prim-ministrul a solicitat reprezentanţilor Guvernului – miniştrii Finanţelor, Adrian Câciu, Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltan Cseke, Energiei, Virgil-Daniel Popescu – să găsească urgent soluţii. Premierul a subliniat că cetăţenii trebuie să beneficieze de apă caldă şi căldură, iar impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populație trebuie să fie cât mai redus.

Finanțare europeană pentru reabilitarea sistemelor de termoficare

Sursa citată precizează că primarii celor două municipii au prezentat problemele cu care se confruntă sistemele de producţie şi distribuţie a energiei în sistem centralizat.

Totodată, conform comunicatului s-au purtat discuții despre soluţii viabile de modernizare şi eficientizare a sistemelor de termoficare. Acest lucru va fi posibil prin creșterea accesului primăriilor la fonduri europene alocate prin Fondul de Modernizare.

Discuţiile între reprezentanţii Guvernului şi cei ai autorităţilor publice locale vor continua și în perioada următoare, se mai spune în comunicatul transmis de Guvern.


Accesează: