Sute de apartamente din București fără apă caldă. Avarie gravă la rețeaua de termoficare

Sute de apartamente din București fără apă caldă. Avarie gravă la rețeaua de termoficare

Mai multe blocuri din Sectoarele 2 și 3 au rămas fără apă caldă menajeră din cauza unei avarii la rețeaua de termoficare a Capitalei.

Mai multe sute de apartamente din Sectorul 2 și 3 au rămas fără apă caldă din cauza unei avarii. O conductă de furnizare a agentului termic s-a spart, chiar în curtea CET-ului care alimenta cu apă caldă menajeră blocurile cu pricina. La fața locului, la avarie, intervin deja reprezentanții Companiei Municipale Termoenergetica București, care încearcă să remedieze defecțiune.

Administratorul ELCEN, Claudiu Crețu, a dat asigurări că situația va fi remediată în cursul acestei zile, iar spre seară va fi reluată furnizarea apeli calde menajere în cele două sectoare.

Reprezentantul ELCEN susține că avaria a fost cauzată de starea proastă a conductelor de termoficare. Pottivit spuselor sale, acestea sunt vechi de 50 - 60 de ani și nu mai fac față. În opinia sa, rețelele de termoficare din București ar fi trebuit înlocuite o dată la 30 - 40 de ani, termenul maxim de funcționare pentru care au fost concepute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Claudiu Crețu a precizat că este nevoie de investiții foarte mari pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București.

Primarul general despre reabilitarea rețelei de termoficare

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit în mai multe rânduri despre problemele rețelei de termoficare din București. El a apreciat că acestea nu pot fi remediate imediat și că este nevoie de o perioadă mai lungă pentru modernizarea lor. La scurtă vreme după preluarea mandatului, Nicuşor Dan declara că şi-a propus ca în termen de trei ani să reabiliteze, în cadrul unor proiecte care implică şi fonduri europene, sistemul de termoficare al Bucureştiului.

La începutul lunii februarie Primăria Generală a lansat o licitație publică pentru reabilitarea a 53 de kilometri de rețea de termoficare. Valoarea lucrărilor a fost estimată la aproape 300 de milioane de lei și a fost suportată de la bugetul local.

„ Vreau să vă anunţ că începem procedurile pentru înlocuirea sistematică a reţelei de termoficare. E vorba de 60 de kilometri de reţea pe care îi plătim din fondurile proprii, aproximativ 90 de milioane de euro, şi de 200 de kilometri de reţea pe care o să îi plătim din fonduri europene, aproximativ 300 de milioane de euro.

Este un volum uriaş de lucrări, vrem să lucrăm simultan pe mai multe tronsoane, de aceea vrem să lucrăm simultan cu mai multe companii. Şi mesajul meu este că avem nevoie de toate firmele serioase din piaţa românească şi probabil şi europeană, pentru că licitaţia va fi internaţională.

Vreau să vă anunţ că vom schimba modul de lucru, în sensul că, aşa cum nu s-a întâmplat în ultimii ani, vom plăti la timp, şi în schimb vom cere fiecăruia dintre constructori să respecte strict graficele de execuţie”, declara Nicușor Dan.