Evenimentul Zilei > Economie > Cresc prețurile la case și terenuri. Vezi ce se întâmplă cu apartamentele
Cresc prețurile la case și terenuri. Vezi ce se întâmplă cu apartamentele

Cresc prețurile la case și terenuri. Vezi ce se întâmplă cu apartamentele

Cresc prețurile la case și la terenuri pentru construcții, estimează specialiștii în imobiliare, citați într-un studiu privind evoluția pieței de profil în anul 2021.

Cresc prețurile la case și terenuri, conform specialiștilor care au analizat piața imobiliară pentru anul 2021.

Un studiu privind piața imobiliară arată că preţurile pentru case şi terenuri va creşte, în 2021, cu până la 10%. Pe de altă parte, segmentul spaţiilor comerciale/office ar putea scădea. Studiul a fost realizat de RE/MAX România, în parteneriat cu Veridio.ro

„Piaţa imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie. Este un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente. Astfel că perioadele de turbulenţe generează mari oportunităţi în acest domeniu. 2020 a fost un an cu mari schimbări în societate şi economie, un an în care industrii importante au fost profund destabilizate. Cu toate astea piaţa imobiliară s-a dovedit a rămâne stabilă şi la fel de dinamică precum în 2019”, a declarat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

Potrivit spuselor sale, în anul 2021, piața rezidențială va fi în dezvoltare. Acest lucru se va vedea creșterea prețurilor pentru terenuri de construcție.

„Despre 2021 credem că va fi un an cu o piaţă rezidenţială în dezvoltare, cu o posibilă uşoară corecţie în piaţa comercială şi de birouri. Aceasta va fi adusă de comprimarea retail-ului stradal şi telemuncă. Vom avea o creştere a segmentului de terenuri de construcţie”, a declarat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

Cresc prețurile la case și terenuri

Potrivit unui comunicat de presă, specialiștii în imobiliare sunt de părere că în topul preferințelor cumpărătorilor se vor menține casele. Drept urmare, cei mai mulţi prevăd o creştere sau cel mult o stagnare a preţurilor pe acest segment. Astfel, peste o treime (35%) dintre respondenţi sunt de părere că preţul caselor vor cunoaşte creşteri de până la 10%. Alți 29% prevăd o stagnare a prețurilor. În schimb, scăderea este prognozată de 20% dintre participanţii la studiu.

Creşteri de până la 10% sunt menţionate şi pentru terenuri. 33% dintre respondenţi sunt de părere că acestea vor reprezenta o investiţie valoroasă şi în 2021. Prognoza reflectă, de altfel, preferinţele cumpărătorilor de a-şi construi o locuinţă cu mai mult spaţiu personal.

Prețurile la apartamente stagnează

Pe de altă parte, specialiştii au păreri împărţite în cazul apartamentelor. Cei mai mulţi (32%) prognozează că preţurile acestora vor stagna în anul în curs. Un procent de 24% sunt de părere că segmentul menţionat va cunoaşte scăderi ale preţurilor. Alți 24% spun că vor fi creşteri în acest sens.

Scăderi se vor înregistra şi în cazul spaţiilor comerciale/office. O majoritate de 30% preconizează preţuri reduse cu mai mult de 10% pe acest segment. Această tendinţă reflectă mutarea afacerilor în mediul online, precum şi noua normă de work from home.