Evenimentul Zilei > Actualitate > Anunț pentru toți românii care stau la bloc. Sunt obligați să facă această schimbare
Anunț pentru toți românii care stau la bloc. Sunt obligați să facă această schimbare

Anunț pentru toți românii care stau la bloc. Sunt obligați să facă această schimbare

Până în anul 2027, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să fie adaptate unei noi reguli.

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, după cum se specifică un proiect de lege repus în dezbatere de autorități, la un an de la apariția sa. Măsura trebuie să fie adoptată până în anul 2027.

Ce prevede proiectul de lege care vizează repartitoarele și contoarele

De la data în care proiectul va intra în vigoare, se vor putea instala doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate, conform avocatnet.ro.

Proiectul de lege de la Ministerul Energiei vizeazămodificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. „Consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră sunt dotați cu contoare, la prețuri competitive, care reflectă cu acuratețe consumul lor real de energie”, stabilește, în primă fază, proiectul de lege. Contorizarea vizează, de asemenea, și consumatorii finali de gaze naturale.

Apoi, proiectul mai prevede că în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte, dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire ori alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată, trebuie instalate contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și rentabil, în sensul că este proporțional în raport cu posibilele economii de energie, mai spune sursa citată.

Se vor moderniza aparatele care nu citesc de la distanță

În aceste condiții, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate de la data intrării în vigoare a acestui proiect vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la data de 1 ianuarie 2027.

Toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă.