El susține că beneficiarii sistemului centralizat de termoficare care nu își pot achita facturile trebuie să solicite debranșarea, să-și găsească locuințe mai mici sau să se mute la țară, potrivit Agerpres.
Ion Lungu a avertizat la întâlnirea de marți cu șefii asociațiilor de proprietari din municipiul Suceava că din cauza datoriilor populației există în orice moment riscul sistării furnizării agentului termic. Potrivit primarului, gradul de colectare la facturile pentru căldură este extrem de mic și de aceea va forma echipe mixte care să meargă la ușile datornicilor în încercarea de a recupera banii. Restanțele abonaților sistemului de termoficare al Sucevei sunt de peste 20 de milioane de lei, cu trei milioane de lei mai mari decât la jumătatea lunii noiembrie 2013.
Primarul Sucevei anunța, în urmă cu două luni, că din 2014 vor fi încheiate contracte individuale pentru furnizarea agentului termic, astfel încât să existe pârghii legale pentru executarea silită a rău platnicilor și pentru debranșarea individuală de la rețea. Lungu avertiza atunci că, odată cu intrarea în funcțiune a noii centrale aparținând firmei private ”Bioenergy” lucrurile se vor schimba radical cu privire la plata acestui serviciu.
"Trebuie să facem eforturi să plătim, pentru că dacă nu se va plăti nu știu ce se va întâmpla, pentru că Bioenergy vinde gigacaloria la gardul centralei celor de la Termica. Termica trebuie să încaseze și să dea banii înapoi la Bioenergy. În măsura în care acest flux se întrerupe nu știu ce se întâmplă. Riscăm ca la un moment dat să nu mai avem căldură, dar este culpa populației”, a spus Ion Lungu.
La sfârșitul anului trecut, mai puțin de 30% din cele o sută de asociații de proprietari erau la zi cu plata facturilor la energia termică, majoritatea celorlalte având restanțe din februarie 2013, câteva zeci de scări de bloc erau debranșate de la rețeaua de termoficare din cauza datoriilor foarte mari.
SC Termica SA Suceava este în insolvență din vara anului trecut, iar Bioenergy prin noua centrală termică pe biomasă pe care a construit-o furnizează căldură în oraș din luna noiembrie 2013.

Te-ar putea interesa și: