Evenimentul Zilei > Economie > Vin ajutoare de la Stat pentru industria HoReCa! Câți bani ar urma să primească
Vin ajutoare de la Stat pentru industria HoReCa! Câți bani ar urma să primească

Vin ajutoare de la Stat pentru industria HoReCa! Câți bani ar urma să primească

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că operatorii HoReCa nu vor fi abandonaţi de stat ci vor fi ajutaţi
Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat în această seară printr-o intervenție telefonică în emisiunea Dosar de Politician, B1 TV, că este gata schema de ajutor de stat pentru HoReCa.

Agenții economici vor primi 20 % pentru pierderea suferită la cifra de afaceri anului 2020

Este o schemă de ajutor de stat pe care premierul a anunțat-o, care a fost discutată cu mediul de afaceri. Lucram de ceva timp la Ministerul Economiei pentru finalizarea acestei scheme. Astăzi am dat așa un ok pentru o variantă aproape de final. Procedura va fi în felul următor: Probabil că vom aproba un memoramdum în Guvern, cu schema de finanțare ca să putem ulterior notifica Comisia Europenaă, pentru că orice ajutor de stat trebuie notificat la C.E. și obținută aprobarea, după care vom avea Ordonanța de Urgență de aprobarea acesteia. E vorba de un ajutor de stat de 20 % pentru pierderea suferită la cifra de afaceri anului 2020, aferentă anului 2019. Practic ajutăm companiile din Horeca pentru pierderile suferite în anul 2020, a spus Virgil Popescu.

Cum vor putea intra în posesia ajutoarelor

Totul va fi electronic, automatizat. La Ministerul Economiei, toate ajutoarele către IMM-uri, de la acele Certificate de Situații de Urgență până la Schemele 1, 2 și 3 pentru IMM-uri sunt pe aplicatii informatice.Totul va fi depus online. Vor justifica cifra de afaceri. Practic noi avem interconectate bazele noastre cu ANAF-ul și vedem exact cifra de afaceri pe 2019 și in cursul acestui an, la sfârșitul anului dacă va fi cazul. Evident, în funcție de codul CAEN, fie că vorbim de hoteluri, restaurante, agenții de turism, vor fi eligibili pentru a primi acest ajutor de stat de 20% din cifra de afaceri. Nu mai vrem să plimbăm antreprenorul intre agențiile statului. Totul se va face automat din fata calculatorului”, a declarat Virgil Popescu.

Ludovic Orban, confirmă:Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ. Vom face solicitare către Comisia Europeană, pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată anterior de Comisia Europeană. Dacă dăm banii companiilor şi schema nu e aprobată de Comisia Europeană, companiile după aceea trebuie să dea banii înapoi”, a subliniat premierul.