Dovlecii pot fi utilizați fie pentru deserturi precum celebra plăcintă de dovleac, fie pentru a prepara diverse feluri de mâncare precum supe, fie pur și simplu pe post de garnitură.

„Anul acesta, producția de dovleci este un pic mai slăbuţă faţă de anul trecut, pentru că nu a plouat. Nu a plouat de cel puţin două luni şi jumatate”, a declarat un producător din Buzău pentru Știrileprotv.

Un bucătar a arătat cum dovleacul poate fi folosit pentru numeroase preparate.

„În prima fază, o să tăiem dovleacul şi o să-l punem la fiert împreună cu ghimbirul ca să facem un piure. Punem zahărul, o să-l punem la fiert.”

Până fierb bucăţile de dovleac şi ghimbir, pregătim cremă şi biscutii pentru straturile deşertului.

Punem crema de brânză. Luăm pe tel şi verificăm dacă stă. O să venim şi cu piureul de dovleac, aromat cu ghimbir. Crema o să se mai lase foarte puţin

Dovleacul s-a fiert, acum îl scoatem într-o cratiţă mai rece. Important e să băgăm piureul de dovleac rece în cremă. L-am făcut piure, l-am amestecat, s-a răcit la temperatura camerei şi acum îl punem peste crema de brânză, dă şi o culoare interesantă.

Într-un bol transparent, se aşează un strat de biscuiţi, unul de cremă şi tot aşa. Iar la final.

Punem un ciorchine de coacăze roşii, iar acum folosim două felii de măr, tăiate subţiri pe care le caramelizăm. Pentru decor putem folosi nişte zahăr caramelizat, tăiem feliile de măr, le caramelizăm.”