Evenimentul Zilei > Social > Vești proaste pentru români înainte de Paște. Prețurile la legume și fructe vor suporta o undă de șoc
Vești proaste pentru români înainte de Paște. Prețurile la legume și fructe vor suporta o undă de șoc

Vești proaste pentru români înainte de Paște. Prețurile la legume și fructe vor suporta o undă de șoc

Din cauza vremii nefavorabile, prețurile la legume și fructe vor crește simțitor chiar înainte de Paște, după cum anunță producătorii.

Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, înainte de Paște, pentru legumele de sezon: roșii, salată verde, ridichi, ceapă verde. Anunțul a fost făcut de producătorii autohtoni, care au avut probleme în ultima perioadă din cauza vremii capricioase, ieșită din tiparele acestei perioade a anului. Vor fi prețuri mari nu numai la legume, ci și la fructele de sezon.

Vizate sunt mult căutatele cireșe. Der asemenea, oscilațiile de temperatură nu se vor răsfrânge doar asupra prețurilor ci și asupra calității pe care o vor avea produsele agricole, spun specialiștii.

Legume și fructe mai scumpe din cauza vremii nefavorabile

„La acest moment planta de ardei trebuia să fie cam atât de înăltuţă, cam 50 de cm și cu fructul cât paharutul, dar la fructificare, deci datorită temperaturii, după cum se vede, este mult mai mică”, a declarat Ionel Ciocan, legumicultor din Matca, județul Galați, pentru Digi 24. Cheltuielile pentru asigurarea căldurii optime în solarii sunt extrem de ridicate. Iar asta se va răsfrânge asupra prețului de la tarabă.

„Am cheltuială pe foc de 200 de milioane de lei vechi și o întârziere în producție”, a mai explicat Ionel Ciocan. „La piață, de obicei, la perioada asta, erau cornișonul, castraveții cornișon, de care știe toată lumea. Nu e producția care ar fi trebuit să fie la ora actuală. Sunt cumprători, într-adevăr, cerință este pe piață, dar nu este cantitate, din cauza temperaturilor foarte mici. Și oamenii se chinuie cu sobe, cu rumeguș, cu lemne, cu ce găsesc”, a spus și Gheorghe Marin, primarul localității Matca.

Mari probleme și în privința fructelor

Vești proaste și în privința fructelor, care vor fi afectate în acest an din cauza vremii nefavorabile. „Eu cred ca toți pomii sunt afectați și încă suntem la sfârșitul lui aprilie și am avut numai 2-3 zile cu căldură până acuma. Nu vedeți piersicii? Au înflorit și azi ninge! În schimb, la meri nu a apărut încă butonul roz, trebuie să mai așteptam să vedem dacă au fost afectați sau nu au fost afectați”, a spus Alexandru Balint, cel care administrează peste 50 de hectare de livadă în satul Berchez, din județul Maramureș.