Vestea zilei de la Banca Mondială. Ce se va întâmpla cu economia României până la finalul acestui an

Vestea zilei de la Banca Mondială. Ce se va întâmpla cu economia României până la finalul acestui an sursa: Facebook

Economia românească va crește în acest an cu aproximativ 3%. Estimările au fost făcute de specialiștii Băncii Mondiale într-un raport care analizează perspectivele economiei globale. Datele din document sunt mult mai favorabile economiei românești față de cele date publicității în precedentul raport, dat publicității în luna aprilie.

Banca Mondială estimează că România va înregistra o creștere economică de 2,9% în acest an. Datele economice au fost prezentate în ultimul raport dat publicității de Banca Mondială. Acesta este intitulat „Perspective Economice Globale” (Global Economic Prospects). Pentru economia din România, estimările sunt mult mai bune decât cele avansate într-un document similar, care a fost prezentat în luna aprilie. La momentul respectiv, instituţia financiară internaţională arăta că România va înregistra, în acest an avans economic mult mai modest, de doar 1,9%.

Pe de altă parte, trebuie spus că față de ediția din ianuarie a raportului Global Economic Prospects, estimările Băncii Mondiale sunt în scădere semnificativă. Aceasta în condițiile în care, la momentul respectiv, organizaţia anticipa o creștere economică, în România, de 4,3%.

Conform sursei citatate, pentru anul viitor, 2023, specialiștii Băncii Mondiale prognozează o expansiune de 3,7% a PIB-ului României. Indicii sunt în scădere față de avansul previzionat în luna ianuarie, de 3,8% previzionat în ianuarie. Pentru anul 2024, an electoral, este previzionată o creștere economică de 3,9%.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, în regiunea Europa şi Asia Centrală, în care este inclusă şi România, Banca Mondială prognozează o scădere a economiei de 2,9% pentru anul acesta. În schimb, este prevăzută o creștere de 1,5% pentru anul viitor.

În schimb, estimările Băncii Mondiale arată că economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 2,9% în anul 2022.

Sursa foto. Wikipedia

Războiul din Ucraina va avea consecințe asupra economiei

În urmă cu doar câteva zile, David Malpass, președintele Băncii Mondiale, spunea că războiul din Ucraina va duce, cel mai probabil, la o recesiune economică. Aceasta va fi resimțită și în state din afara zonei de conflict. Șeful Băncii Mondiale a fost invitat la un seminar organizat de Camera de Comerţ a SUA. Acolo, Malpass a transmis un mesaj îngrijorător referitor la efectele economice negative provocate de războiul din Ucraina.

„Acest lucru (n.r- situaţia din Ucraina) este un factor negativ uriaş. Epicentrul acestui lucru este Ucraina însăşi, dar şi în Rusia, se pare, economia se va micşora cu 15% sau mai mult. Aceasta este o situaţie negativă pentru poporul rus şi mai ales negativă pentru poporul ucrainean, desigur. Dar în viitor se răspândeşte spre exterior”, a transmis Malpass, care adaugă că „dacă ne uităm la PIB-ul global, este greu de văzut cum putem evita o recesiune chiar acum”.