Nenorocirea care va lovi crunt pe toată lumea! Urmează o criză alimentară şi o explozie a prețurilor. Avertismentul Băncii Mondiale
- Simona Suciu
- 21 aprilie 2022, 11:28
Banca Mondială prognozează o criză alimentară de proporții și estimează că prețul produselor ar putea crește cu 37% din cauza războiului din Ucraina. Economia mondială va încetini și ea în acest an. Multe țări sunt supraîndatorate și vor face față cu greu situației.
Președintele Băncii Mondiale spune că lumea este în pragul unei catastrofe umanitare din cauza crize alimentare generate de invazia Rusiei în Ucraina.
„Creşterile record ale preţurilor alimentelor împing sute de milioane de oameni în sărăcie şi reprezintă o provocare politică şi pentru guvernele care nu pot face nimic în privinţa asta - nu au cauzat asta şi văd preţurile crescând”, a declarat David Malpass într-un interviu cu editorul de economie BBC Faisal Islam.
Banca Mondială anunță că ar putea exista o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente. „Afectează alimentele de toate tipurile – uleiuri, cereale. Accentul trebuia să se pună pe creşterea livrărilor în întreaga lume de îngrăşăminte şi alimente, alături de asistenţă direcţionată pentru cei mai săraci“, a mai spus președintele Băncii Mondiale.
Ajutor de la Banca Mondială
David Malpass, a anunţat luni că pregăteşte un pachet de ajutoare în valoare de 170 de miliarde de dolari pe o perioadă de 15 luni pentru a ajuta ţările să facă faţă crizelor multiple, inclusiv cea alimentară şi umanitară provocată de războiul din Ucraina, informează AFP.
„Pregătim un răspuns continuu, date fiind crizele multiple din lume. Pe parcursul următoarelor săptămâni intenţionez să discut cu consiliul nostru de administraţie un nou pachet de circa 170 de miliarde de dolari pe o perioadă de 15 luni pentru a acoperi perioada aprilie 2022 - iunie 2023", a precizat Malpass.
Președintele Băncii Mondiale şi-a exprimat îngrijorarea faţă de nivelul de îndatorare al statelor sărace. „Ne aşteptăm ca criza datoriei să continue să se agraveze în acest an. În total, 60% din ţările cu venituri reduse sunt deja supraîndatorate sau prezintă un risc ridicat de supraîndatorare“, a mai spus oficialul.
Economia mondială va fi efectată
Economia mondială va suferi și ea o lovitură puternică. Banca Mondială prognozează în prezent un avans de doar 3,2% în 2022, mai puţin decât estimarea precedentă de 4,1%, făcută înainte de începerea războiului din Ucraina.
De asemenea, Banca Mondială prognozează o contracţie semnificativă a economiilor Rusiei şi Ucrainei, iar David Malpass a avertizat că ţările vecine din Europa şi Asia Centrală vor resimţi efectele. La rândul lor, consumatorii din economiile avansate ar urma să îşi reducă cheltuielile în acest an pe fondul creşterii preţului petrolului.