Alertă mondială! Cea mai mare criză alimentară de după al Doilea Război Mondial. Se cere raționalizarea
- Antonia Hendrik
- 12 aprilie 2022, 16:25
Șeful agenției pentru alimente a Națiunilor Unite spune că invazia Ucrainei de către Rusia ar putea duce la cea mai gravă criză alimentară globală de la al Doilea Război Mondial, deoarece bombardamentele ruseşti distrug câmpurile fertile ale unei regiuni cunoscute drept grânarul Europei, paralizând recolte, distrugând culturi şi hambare ducând la o posibilă foamete nu doar în Ucraina, ci şi la nivel mondial.
Ucraina a pierdut deja exporturi de cel puţin 1,5 miliarde de dolari de la începutul războiului, potrivit ministrului adjunct al Agriculturii. Livrările din Rusia, cel mai mare exportator de cereale la nivel mondial, sunt de asemenea perturbate.
David Beasley, șeful Programului Alimentar Mondial, a declarat Consiliului de Securitate al ONU că 50% din cerealele pe care le achiziționează pentru a hrăni 125 de milioane de oameni din întreaga lume provin din Ucraina și a avertizat că va trebui să înceapă raționalizarea în ţările dependente de grânele din Ucraina şi Rusia.
Beasley a spus că Ucraina și Rusia împreună produc 30% din oferta mondială de grâu, 20% din porumb și între 75-90% din uleiul de semințe de floarea soarelui. Numai Egiptul și Libanul primesc puțin peste 80% din proviziile de cereale din Ucraina.
Războiul din Ucraina va duce la cea mai gravă criză alimentară de la al Doilea Război Mondial
Se preconizează o criză alimentară mondială dincolo de orice am văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial, avertiza recent şeful World Food Program din cadrul ONU.
Recoltele unora dintre cele mai importante culturi ale Ucrainei ar putea fi înjumătățite în acest an, amenințând poziția ţării ca exportator major şi exacerbând penuriile la nivel mondial.
Invazia Rusiei are loc într-un moment vital pentru culturi. Fermierii ucraineni tocmai au început să planteze porumb şi floarea soarelui, dar se lovesc de prezenţa minelor şi de lipsa carburanţilor şi îngrăşămintelor. În cazul grâului plantat cu luni înaintea războiului, o parte din suprafaţă este ocupată de trupe.
Războiul va duce la foamete, destabilizarea țărilor și migrații în masă
Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a dat vina pe seama președintelui rus Vladimir Putin pentru această situație. Ea a spus că forțele ruse au bombardat cel puțin trei nave civile care transportau mărfuri din porturile de la Marea Neagră și a acuzat marina rusă că blochează accesul în porturile ucrainene pentru a opri exporturile de cereale.
Cu porturile închise, fermierii se gândesc de asemenea să treacă la culturi mai potrivite pentru consumul local decât pentru exporturi. Chiar şi în acest stadiu al sezonului agricol, situaţia pare sumbră, analiştii anticipând scăderi de producţie cuprinse între 30 şi 55%, în funcţie de cultură. Aceasta sporeşte riscurile legate de apariţia unor penurii de produse cheie şi ar putea împinge şi mai sus preţurile deja record ale alimentelor la nivel mondial.
Fermierii din Ucraina se confruntă cu o penurie de produse îngrășăminte din Belarus și Rusia
Războiul i-a forțat pe fermierii ucraineni să intre în primele linii ale războiului, în loc să-și îngrijească recoltele în plin sezon de însămânţare. Această situaţie ar putea diminua recolta Ucrainei cu 50%. Mai mult, Ucraina a interzis unele exporturi de cereale ca să aibă suficiente alimente pentru a-şi hrăni oamenii
Indiferent de impactul pe care războiul, sau vremea îl vor avea asupra producţiei din acest an, nu este clar cât din aceasta va ajunge pe pieţele internaţionale, informează time.com.