Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin a dat ordin! Ameninţări directe la adresa a două ţări. Le declară război dacă aderă la NATO
Vladimir Putin a dat ordin! Ameninţări directe la adresa a două ţări. Le declară război dacă aderă la NATO

Vladimir Putin a dat ordin! Ameninţări directe la adresa a două ţări. Le declară război dacă aderă la NATO

Rusia a avertizat Finlanda și Suedia cu privire la aderarea la NATO, argumentând că această mișcare nu va aduce stabilitate în Europa. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că „NATO rămâne un instrument orientat spre confruntare”, iar Moscova se opune oricărei potențiale extinderi a alianței.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că NATO „nu este acel tip de alianță care asigură pacea și stabilitatea, iar extinderea sa în continuare nu va aduce securitate suplimentară continentului european”.

Această amenințare vine în timp ce oficialii americani din Apărare au declarat că invazia Ucrainei de către Moscova a fost o „gașă strategică masivă”, care va aduce probabil extinderea NATO.

Oficialii americani se așteaptă ca vecinii nordici să înceapă demersurile încă din iunie

Se crede că Washingtonul sprijină mișcarea care ar duce alianța occidentală să crească la 32 de membri. Oficialii Departamentului de Stat al SUA au declarat săptămâna trecută că au avut loc discuții între liderii NATO și miniștrii de Externe de la Helsinki și Stockholm.

Înainte de a-și lansa invazia, Rusia a cerut alianței NATO să fie de acord să oprească orice extindere viitoare, dar războiul a dus la desfășurarea a mai multe trupe NATO pe flancul său estic și la creșterea sprijinului public pentru aderarea suedeză și finlandeză.

Deputații finlandezi sunt așteptați să primească un raport de securitate de la oficialii serviciilor de informații în această săptămână, iar prim-ministrul Sanna Marin a spus că se așteaptă că guvernul ei „va încheia discuția înainte de mijlocul verii” cu privire la posibilitatea de a depune o cerere de aderare.

Finlanda are o graniță de 1.340 km (830 de mile) cu Rusia și a fost zguduită de invazia Ucrainei

Săptămâna trecută, Peskov a spus că Rusia va trebui să „reechilibreze situația” cu propriile măsuri dacă Suedia și Finlanda s-ar alătura NATO. Iar în februarie, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a avertizat cu privire la „consecințele militare și politice” dacă țările vor adera la NATO.

În ciuda amenințărilor, ambele țări au continuat cu ofertele lor și și-au intensificat cheltuielile pentru apărare. Luni, liderii armatei de la Helsinki au anunțat un nou plan de a aloca 14 milioane de euro (10,88 milioane de lire sterline) pentru achiziționarea de drone pentru armata finlandeză.

Iar luna trecută, oficialii suedezi au spus că vor crește cheltuielile pentru apărare cu 3 miliarde de coroane (317 milioane de dolari; 243 de milioane de lire sterline) în 2022, informează Express.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: