Evenimentul Zilei > Social > Veste cruntă înainte de Ignat! Sute de focare de pestă porcină în 32 de judeţe
Veste cruntă înainte de Ignat! Sute de focare de pestă porcină în 32 de judeţe

Veste cruntă înainte de Ignat! Sute de focare de pestă porcină în 32 de judeţe

Românii primesc cea mai proastă veste chiar înainte de Ignat. ANSVSA a anunţat că România are deja 441 de focare de pestă porcină africană.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a postat, pe site-ul instituției, ultimile date cu privire la situația pestei porcine africane din România.

Potrivit ANSVSA, există peste 400 de focare active în 32 de județe

Aşadar, România are până în prezent peste 400 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 32 de judeţe, din care patru în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A. Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea autorităţii din 6 noiembrie, când au fost consemnate 441 de focare.

Care sunt judeţele afectate

Cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman, respectiv 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20.

În cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care: 181.265 de porcine în exploataţii comerciale profesionale, 743 de porcine în exloataţii de tip A şi 12.203 de porcine în exploataţiile nonprofesionale.

Despăgubiri de 204,1 milioane lei

Valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204,1 milioane lei. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie şi până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreţ. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţ se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

ANSVSA spune că are nevoie urgentă de o lege care să reglementeze creşterea porcului pe teritoriul României

Adoptarea unei legi care va reglementa creşterea porcului pe teritoriul României este nu numai necesară, ci şi de urgenţă majoră, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, Robert Chioveanu.

„Din păcate, această Lege a porcului trebuie asumată de toate forţele politice din România. Consider că adoptarea acestei legi nu numai că este necesară, dar este şi de urgenţă majoră”, a subliniat preşedintele ANSVSA.