Încă o lovitură grea pentru industria germană! Caz confirmat de pestă porcină africană!
- Ovidiu Drugă
- 11 septembrie 2020, 04:00
Ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner, a confirmat primul caz de pestă porcină africană în Germania. Boala este extrem de contagioasă pentru mistreți și porcii domestici.
"Boala este extrem de contagioasă pentru porcii domestici și pentru mistreți, fiindu-le de obicei fatală. Coreea de Sud reacționează și interzice importul de carne de porc din Germania.
Ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner, a confirmat primul caz de pestă porcină africană în Germania. Boala a fost depistată la un mistreț găsit mort pe teritoriul statului federal Brandenburg, lângă granița cu Polonia. Institutul Friedrich Loeffler, laborator național de referință pentru identificarea cazurilor suspecte, a furnizat dovada finală. Un expert din cadrul institutului susține că acum ar trebui examinat deja gradul de răspândire al pestei porcine pe teritoriul Germaniei. Când a fost găsit, animalul se afla deja într-o stare avansată de putrefacție. Zona infectată trebuie identificată și delimitată rapid.
Pesta porcină africană este extrem de contagioasă pentru porcii domestici și pentru mistreți, fiindu-le de obicei fatală. Pentru oameni, însă, această boală cât și consumul de carne contaminată sunt inofensive, a afirmat Klöckner. Pesta porcină este temută în rândul crescătorilor de porci. Germania este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de porc din Europa. Carnea de porc provenită din statul german își pierde astfel statutul de „sănătoasă” și este amenințată de interdicții de export către țări din afara Uniunii Europene. China și alte țări asiatice impun de obicei interdicții de import pentru carne din regiunile în care boala a fost detectată.
Coreea de Sud a fost prima țară care a reacționat și a interzis, cu efect imediat, importul de carne de porc din Republica Federală Germană. Această măsură a fost anunțat de către Ministerul Agriculturii din Coreea de Sud, stat care, în 2019, a avut un focar de pestă porcină africană cu cel puțin 14 cazuri identificate.
De mai multă vreme exista temerea răspândirii pestei porcine în Germania, pentru că în Polonia de vest boala circulă de luni de zile. În martie, un mistreț care a murit de pestă porcină a fost descoperit la puțin peste zece kilometri de granița cu Germania. În cazul actual din Brandenburg, este suspectată o legătură cu o populație de porci mistreți aflată la doar 30 de kilometri distanță de graniță, în vestul Poloniei. Klöckner a precizat că Germania a fost scutită de această boală pentru o bună perioadă de timp. Ea a subliniat: „Suntem pregătiți”. Reglementările naționale privind combaterea pestei porcine au intrat în vigoare. Ministerul Agriculturii a înființat, de asemenea, o echipă de criză care va furniza informații despre evoluția bolii în zonele afectate. Autoritățile locale sunt responsabile de gestionarea diferitelor focare. Dacă pesta porcină este identificată la un mistreț, regiunea în care acesta a fost găsit este catalogată drept „zonă în pericol” și se instituie zone tampon. Porcii domestici și carnea de porc rămân – cu câteva excepții – în aceste zone. Este important să fie definite spațiile restricționate, astfel încât nu toți proprietarii de animale din întreaga Germania să aibă de suferit din cauza unui singur caz descoperit într-un anumit district, a adăugat Julia Klöckner.
Ministrul german al agriculturii a anunțat posibile măsuri pentru stoparea răspândirii bolii. Acestea includ restricționarea traficului de pasageri și vehicule prin amplasarea de bariere în zona afectată, utilizarea terenurilor agricole, căutarea animalelor moarte și posibilitatea intensificării vânătorii prin intermediul oficialilor forestieri sau al vânătorilor profesioniști. Julia Klöckner a mai remarcat faptul că pesta porcină africană nu a trecut frontierele numai pe patru picioare, ci de multe ori și pe roți", scrie sueddeutsche.de .
Traducerea:Rador