Evenimentul Zilei > Social > ANSVSA intră în Războiul Pâinii! Nu există dovezi clare care să ne permită …
ANSVSA intră în Războiul Pâinii! Nu există dovezi clare care să ne permită …

ANSVSA intră în Războiul Pâinii! Nu există dovezi clare care să ne permită …

După ce au apărut în spațiul media mai multe informații în care se  afirmă că noul coronavirus ar rezista mai multe zile pe alimente, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a venit cu o explicație care contrazice toate aceste zonuri.

Reprezentanții ANSVSA au afirmat că nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor.

„Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. Nu există informaţii disponibile privind prezenţa şi supravieţuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. S-a demonstrat că COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană şi prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Pâinea neambalată nu ar putea fi o sursă de transmitere a noului coronavirus

Reacţia Autorităţii vine ca urmare a apariţiei în spaţiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucureşti (UB), potrivit căruia pâinea neambalată rămâne contaminată după contactul cu SARS-CoV-2 şi ar putea constitui o sursă de transmitere pentru acest virus.
„Din informaţiile apărute în spaţiul public, reiese că experimentele realizate în laboratoarele UB au vizat exclusiv suprafeţele de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificaţie, nefiind identificate elemente noi faţă de studiile şi rapoartele forurilor ştiinţifice europene şi internaţionale în ceea ce priveşte calea de transmitere a virusului responsabil de COVID-19 prin alimente. În conformitate cu Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19 de către Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi OMS ,,COVID-19 şi siguranţa alimentelor”, cercetările privind supravieţuirea virusului SARS COV 2 pe diferite suprafeţe, realizate în condiţii de laborator, trebuie interpretate cu prudenţă într-un mediu de viaţă real. Astfel, interpretarea rezultatelor şi concluziile studiilor efectuate ar trebui corelate şi limitate la scopul acestora, ţinând cont în acelaşi timp de datele ştiinţifice existente din domeniile conexe, precum şi de alte date/informaţii care ar putea contribui la acurateţea concluziilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Reacția directorului general al ANPC, Paul Anghel

Potrivit ANSVSA, trebuie respectate regulile elementare de igienă a personalului care fabric pâinea, precum și a celor care comercializează acest produs.

De asemenea, clienţii din magazine nu trebuie să atingă alimentele pentru a evita contaminarea acestora cu diferiţi agenţi patogeni, care ar putea fi prezenţi pe mâinile lor.
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, a afirmat că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), potrivit agerpres.ro

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: