Evenimentul Zilei > Economie > Scoatem, din nou, mai mulți bani din buzunar. Veste proastă pentru români
Scoatem, din nou, mai mulți bani din buzunar. Veste proastă pentru români

Scoatem, din nou, mai mulți bani din buzunar. Veste proastă pentru români

Românii ale căror rate se calculează în funcție de ROBOR au toate motivele să fie îngrijorați. Dobânzile urcă de la o zi la altă. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut în ultimele trei zile cu aproape 10%. 

Veste catastrofală pentru românii cu rate la bănci. Dobânzile au crescut pentru că atât firmele cât și populația se bazează acum mai mult pe împrumuturi pentru a face față cheltuielilor, spun specialiștii. Astfel, la o rată de 1200 de lei apare un plus de 20 de lei.

În câteva zile indicele ROBOR a crescut cu 10%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate majoritatea ratelor la creditele în lei, a atins pragul de 1,7%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Practic, față de sfârșitul săptămânii trecute, ROBOR a crescut cu aproape 10%.

„A scăzut temporar lichiditatea în bănci. Acest lucru se întâmplă în general spre sfârșitul lunii, când firmele trebuie să plătească dările la stat, impozitele. Până când trezoreria începe din nou să plătească către bugetari salarii sau pensii, există un moment de lichiditate mai scăzută”, a spus la Antena 3,  analist financiar Irina Chițu.

Specialiștii spun că dobânzile au început să crească pentru că, atât firmele cât și populația, au devenit tot mai dependențe de împrumuturi și credite. Mai mult, și băncile au început să se împrumute din ce în ce mai mult între ele. Și asta pentru a putea asigura accesul banilor în piață. Acest lucru face că dobânzile să crească galopant.

Până acum, dobânzile au fost ținute în frâu datorită deciziilor luate de BNR. De la debutul pandemiei, BNR a scăzut de patru ori dobânda-cheie, până la minimul istoric de 1,25% cât este acum.

Ce ne arată acest indice

ROBOR este un indicator foarte important, de referință, pentru calculul dobânzilor creditelor luate în lei. Denumirea lui vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate

Cu ajutorul lui, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună.

Tehnic vorbind, ROBOR este calculat în fiecare zi de către BNR și reprezintă media aritmetică a cotațiilor practicate de primele 10 bănci din țara noastră.

În funcție de acest indice, toate băncile vor stabili valoarea dobânzilor variabile. Astfel, el are o puternică influență în calculul ratelor lunare resimțite de către cei ce au credite în derulare, luate în lei.