Evenimentul Zilei > Social > În atenţia românilor cu credite! Cum vor putea cere amânarea ratelor la bancă
În atenţia românilor cu credite! Cum vor putea cere amânarea ratelor la bancă

În atenţia românilor cu credite! Cum vor putea cere amânarea ratelor la bancă

În atenţia românilor cu credite. După o întârziere de o lună, Guvernul va aproba în şedinta de miercuri normele de aplicare care reglementează amânarea ratelor şi în 2021.
În atenţia românilor cu credite. Guvernul va aproba normele de aplicare care reglementează amânarea ratelor şi în 2021. Normele de aplicare vor fi publicate în Monitorul Oficial. Abia atunci românii interesaţi vor putea cere băncilor amânarea ratelor la credite.

Cine poate solicita amânarea ratelor la bănci

În această categorie intră persoanele fizice care au avut parte de scăderi de salarii în ultimele trei luni. Sau au intrat în şomaj. Aceştia, potrivit Antena3,  vor putea solicita băncilor până pe 15 martie să aprobe amânarea ratelor şi în acest an. 

De asemenea, vor putea cere amânarea şi firmele care au avut încasări mai mici cu 25% pe ultimele trei luni faţă de aceeaşi perioadă anului trecut.

Reamintim că după instituirea stării de urgență, Guvernul Orban a luat această măsură. De amânarea cu nouă luni plata ratelor la bănci.

La finalul lunii decembrie 2020, Guvernul Cîțu a decis să emită o a două ordonanță de urgență prin care ratele bancare pot fi amânate.

Amânarea ratelor bancare

Guvernul a decis că pentru ratele la creditele ipotecare pentru care s-a obținut amânarea la plată, aceste pot fi în continuare suspendate, doar dacă titularii nu au împlinit nouă luni de amânare.

Adică, dacă un român a cerut o primă amânare la plata ratelor creditelor imobiliare în iunie 2020, noua amânare nu se mai poate acorda decât pentru următoarele trei luni din 2020.

Guvernul a decis că, în aceste cazuri, amânarea ratelor nu poate fi făcută decât pentru maxim nouă luni de zile.

În OUG 227/2020 s-a decis că ratele vor putea fi amânate la plată, indiferent dacă acest lucru a fost făcută printr-o cerere înregistrată la bănci în lunile care au trecut de la instituirea stării de urgență, martie 2020, cât și pentru următoarele nouă luni din anul 2021.

Cererile pentru prelungirea stării de neplată a ratelor la creditele bancare trebuie depuse până la data de 15 martie 2021.