Evenimentul Zilei > Economie > Creștere ușoară a indicelui ROBOR la 3 luni. Este utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare
Creștere ușoară a indicelui ROBOR la 3 luni. Este utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare

Creștere ușoară a indicelui ROBOR la 3 luni. Este utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare

Creștere ușoară a indicelui ROBOR la 3 luni. Este utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecareCreștere ușoară a indicelui ROBOR la 3 luni. Este utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare

Creștere ușoară a indicelui ROBOR la 3 luni. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 1,60% pe an. Creșterea survine de la 1,59% pe an –  cât a fost joi. Informațiile au fost oferite de Banca Națională a României (BNR).

La debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 3,19%.

Pe data de 4 ianuarie 2021, indicele ROBOR la 3 luni era de 2,01%.

Scade indicele ROBOR la 12 luni

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 1,71%. ROBOR la 12 luni a coborât la 1,78%, de la 1,79% în ședința anterioară.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,88% pe an. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III 2020.

Indicele este în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,17%.

Din 2019 s-a modificat modul în care este calculată rata pentru creditele în lei

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Astfel, Ordonanța 19 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, scrie Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.