Cîțu le dă speranțe românilor cu rate bancare. Noua variantă propusă

Cîțu le dă speranțe românilor cu rate bancare. Noua variantă propusă

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a afirmat luni, la bilanţului la un an de la preluarea portofoliului, că doreşte să găsească o formulă de prelungire a suspendării plăţii ratelor bancare şi după 1 ianuarie 2021.

Florin Cîţu a declarat că în prezent au loc discuţii pe această temă, iar în perioada următoare va veni şi cu o variantă publică legată de acest subiect.

„Am discuţii săptămânale cu sistemul financiar-bancar pe această temă. Găsim formula cea mai bună. Cred că în perioada următoare vom veni cu o variantă publică, dar da, vrem să găsim o formulă de prelungire. Cum va arăta această formulă, vom vedea. Dar discutăm despre prelungirea acestei măsuri.

S-ar putea să fie nevoie de garanţii ale statului în continuare, încă nu este o formulă definită, dar clar am spus asta ne gândim, există sectoare în economie, cum este HORECA, de exemplu, unde perioada dificilă se prelungeşte şi atunci trebuie să găsim măsuri care să ajute şi în perioada următoare”, a spus Cîţu.

Ministru Finanțelor declară și că rectificarea bugetară va fi pusă în transparenţă în cursul acestei săptămâni, iar în următoarea va fi adoptată, obiectivul fiind acela de a limita creşterea deficitului bugetar anul acesta.

Necesarul de finanțare

Mai mult Cîțu declară că necesarul de finanţare pentru anul acesta este de 138 miliarde lei, din care 50 de miliarde de lei reprezintă împrumuturi din trecut, a declarat luni ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

El a mai spus și că exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), în condiţiile în care România a câştigat încrederea pieţei şi a investitorilor, iar necesarul de finanţare pentru acest an este acoperit în proporţie de aproape 97%.

„Poate că provocarea cea mai mare în 2020, din punct de vedere al Finanţelor, a fost să convingem investitorii străini, agenţiile de rating, Comisia Europeană că suntem un guvern responsabil şi că nu vom face ceea ce au făcut ceilalţi înaintea noastră. Şi aici aş vrea să mă opresc şi aveţi un capitol în raport, despre relaţia cu agenţiile de rating, cele trei agenţii de rating.

Din primul moment în care am preluat acest mandat am avut discuţii despre sustenabilitatea finanţelor publice în România cu agenţiile de rating care de fiecare dată au venit cu discuţia despre ce se întâmplă cu creşterea cheltuielilor nesustenabile. Şi aici se refereau nu numai la creşterea punctului de pensie cu 40%, dar la toate acele cheltuieli nesustenabile pe care le-am văzut în ultimii ani”, a conchis Cîţu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News