Procesul de scădere a ROBOR din ultimele zile arată că lucrurile pe piața bancară din România se îmbunătățesc. O cauză a reducerii ROBOR este legată îmbunătăţirii lichidităţii interbancare dar și de percepția investitorilor care s-a îmbunătățit vizibil. Piața a început să-și revină după tensiunile de anul trecut susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

„Scăderea indicelui pieţei monetare, ROBOR, este în primul rând o consecinţă a îmbunătăţirii lichidităţii interbancare. De asemenea, mai este vorba şi de percepţia investitorilor, care s-a îmbunătăţit vizibil în ultima perioadă. Evoluţiile recente sunt, însă, şi o recunoaştere din partea pieţei că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simţitor. Au fost 5 zile de scăderi consecutive în care ROBOR la 3 luni a întregistrat valori mai reduse, scăzând de la 2,03% la 1,79%. ROBOR overnight, rata la care se împrumută băncile între ele pentru o zi, a scăzut de la 1,63% la 1,14%.”, a explicat Popa.

Cristian Popa susține că au fost așteptări din partea sistemului bancar ca BNR să organizeze o ședință a Consiliului de Administrație. Aceasta ar fi trebuit să se desfășoare, conform aprecierilor, în intervalul 4 – 8 ianuarie. Potrivit spuselor sale, calendarul ședințelor a fost suspendat în această perioadă.

Evoluția ROBOR în scădere

Popa a spus că ROBOR a fost aproape de rata dobânzii cu care BNR împrumută lei băncilor comerciale. Aceasta este de 2%. Or, susține oficialul BNR, revenirea sub acest nivel, plus/minus 0.5%, arată ca piaţa funcţionează bine.

„Mai trebuie menţionat că, în ultima perioadă, nivelul acestui indice a fost în imediata apropiere a nivelului facilităţii de credit. Este rata de dobândă cu care BNR împrumută lei băncilor comerciale, de 2%. Revenirea sub acest nivel, (…) arată ca piaţa funcţionează bine”, a adăugat Cristian Popa.

Cui folosește o scădere a indicelui

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei. Evoluția acestui indice este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă. Specialiștii susțin o scădere a ROBOR duce la reducerea dobânzilor la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună.

Indicele ROBOR la 3 luni a coborât cu 11,82% în această săptămână, de la 2,03% pe 31 decembrie 2020, la 1,79% pe 8 ianuarie. Indicele a coborât sub 2% în lunile august şi septembrie din 2020. Sub nivelul de 1,79% s-a mai situat doar pe 11 octombrie 2017, respectiv de 1,78%.

Vineri, 8 ianuarie 2020, indicele ROBOR la 6 luni se situa la 1,95%, iar ROBOR la 12 luni ajunsese la 1,99%.