Evenimentul Zilei > EVZ Special > Veste bună pentru români. Stațiunile de pe Litoral se redeschid. Programul sărbătorilor de Paște și 1 Mai
Veste bună pentru români. Stațiunile de pe Litoral se redeschid. Programul sărbătorilor de Paște și 1 Mai

Veste bună pentru români. Stațiunile de pe Litoral se redeschid. Programul sărbătorilor de Paște și 1 Mai

De Paște și 1 mai, autoritățile au deschis redeschiderea stațiunilor de pe Litoral, însă cu respectarea măsurilor în vigoare. Și în municipiul Constanța se relaxeaxă măsurile.

Constanța va scăpa de restricțiile de weekend, relatează Gandul. Locuitorii orașului de la Pontul Euxin primesc o veste excelentă chiar înainte de sărbătorile de Paște și 1 Mai. Începând cu săptămâna viitoare, autoritățile locale au decis să ridice restricţiile de weekend, în vigoare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Astfel, de Sărbătorile pascale, programul este unul mult mai relaxat, mai aproape de normalitate.

Programul de 1 mai în stațiunile de la Marea Neagră

„Până la Paşte, vom scăpa de restricţiile de weekend. Avem şanse mari ca până săptămâna viitoare, vineri, 23 aprilie, când ar trebui să constatăm noul prag al ratei de incidenţă pentru următoarele 14 zile, să fim sub 4 la mie”, a declarat Silviu Coşa, prefect al județului Constanța.

Rata de incidenţă la nivelul muncipiului Constanţa era sâmbătă de 4,2 la mia de locuitori, iar la nivelul judeţului, de 3,14. Referitor la programul din perioada sărbătorilor de Paște, Guvernul a anunţat că este prelungită circulaţia în noaptea de 1 spre 2 mai, în intervalul orar 20.00 – 05.00. Autoritățile le permit românilor să poată participa la slujba de Înviere. În plus, magazinele vor fi închise la ora 20.00, în Vinerea Mare, nu la ora 18.00. Şi în perioada 8–9 mai, se poate circula între orele 20.00–05.00 pentru a participa la sărbătoarea religioasă musulmană specifică zonei, Ramadan.

De asemenea, staţiunile de pe litoralul Mării Negre vor fi deschise, cu respectarea regulilor în vigoare. Mai precis, vor funcționa la o capacitate de maximum 70%, după modelul celor de la munte.

Măsurile decise de Guvern în perioada sărbătorilor. Circulația va fi permisă în noaptea de Înviere

Într-o postare recentă pe pagina de Facebook a Guvernului, se fac precizări importante. Astfel, Guvernul Cîțu a stabilit unele „măsuri privind prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19, în contextul sărbătorilor Pascale şi al prelungirii cu 30 de zile a stării de alertă, începând cu 13 aprilie 2021:

  • Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodărieiva fi permisă, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 5.00 (noaptea de Înviere), precum şi în perioada 8 mai-9 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 5.00 (sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramadan), pentru participarea la slujbele religioase.
  • În zilele de 23 aprilie 2021 şi 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5.00-20.00. Între orele 20.00-5.00, operatorii economici pot desfăşura doar activitate de livrare la domiciliu.
  • Structurile turistice din staţiunile de pe Litoralul Mării Negre îşi vor putea desfăşura activitatea cu cel mult 70% din capacitatea maximă de cazare. Cu respectarea normelor de protecţie sanitară pentru prevenirea răspândirii COVID-19!
  • Toate celelalte măsuri de protecţie sanitară sunt menţinute, în scopul protejării sănătăţii populaţiei şi al prevenirii răspândirii virusului”.

Situația epidemiologică la nivelul judeţului Constanţa. 379 persoane mai sunt internate în spitale

De la debutul pandemiei, în tot judeţul Constanţa au fost confirmate 41.188 de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, 1.091 au decedat. În momentul de față, mai sunt 379 de persoane internate în spitale, dintre care 354 din judeţul Constanţa şi 25 din alte judeţe. La nivelul întregului judeţ un număr de 1.915 persoane se află în carantină la domiciliu.

Paturile pentru tratarea bolnavilor Covid-19 sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase 140 – 90 ocupate;

  • Spitalul de Pneumoftiziologie 100 – 87 ocupate;
  • Spitalul Municipal Medgidia 150 – 76 ocupate;
  • Spitalul Municipal Mangalia 121 – 85 ocupate;
  • Spitalul Militar-Sistem Modular 56 – 25 ocupate;
  • Secţia Exterioară Agigea 55 – 16 ocupate.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.