Evenimentul Zilei > Politica > Vechii liberali zgârâie la ușa lui Crin Antonescu
Vechii liberali zgârâie la ușa lui Crin Antonescu

Vechii liberali zgârâie la ușa lui Crin Antonescu

Mai mulți lideri PNL doresc revenirea lui Crin Antonescu în fruntea partidului. După eșecul PNL la locale, o serie de membri din partid, nemulțumiți de manageriatul co-președinților Vasile Blaga și Alina Gorghiu, îl văd pe Antonescu ca fi ind singura soluție pentru obținerea unui scor bun la parlamentarele din toamnă.

Primele discuții referitoare la o posibilă candidatură a lui Crin Antonescu pentru un al șaptelea mandat în Parlament au fost inițiate la începutul lunii august de către Teodor Atanasiu, susțin surse din PNL. De altfel, Atanasiu a recunoscut că l-a contactat telefonic pe Crin Antonescu, la rugămintea Alinei Gorghiu, bazată pe faptul că între cei doi există o relație de amiciție.


Surse din partid au dezvăluit, pentru EVZ, că lui Antonescu i s-a propus, de către mai mulți apropiați ai fostului președinte, să deschidă lista de candidați PNL la Bucureşti, la alegerile parlamentare. Ei au susţinut că, fără o candidatură a lui Antonescu la Bucureşti, partidul riscă să reediteze dezastrul de la locale, când liberalii au pierdut cu brio toate luptele electorale din Capitală. Cu toate acestea, fostul lider PNL a refuzat oferta, motivând că nu vrea să revină în viața politică.

Fostul lider ar putea aduce un plus de 3-5%

Întrebat despre o eventuală candidatură a lui Crin Antonescu la parlamentare, vicepreședintele PNL București, Ovidiu Raețchi, a declarat, pentru EVZ, că ar fi foarte bucuros ca fostul președinte al partidului „să vină pe listele PNL”. Liberalul consideră că „Antonescu ne-ar aduce 3-5% la nivel național fără probleme, (…) pentru că există o categorie de electorat antonescian, care îl acceptă numai pe Antonescu sau votează cu PNL pentru Antonescu”. Și liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, e de părere că ar fi bine ca Antonescu să fie mai implicat în problemele PNL. Totuși, Nicolăescu a adăugat că dacă acesta nu mai dorește să facă politică, atunci colegii trebuie să-i respecte decizia. Pe de altă parte, deputatul Cezar Preda, a afirmat că PNL „nu caută persoane providențiale care să ridice partidul”, răspunzând la întrebarea dacă o candidatură a lui Antonescu ar crește scorul PNL la parlamentare. Totuși, el a spus pentru EVZ că Antonescu „ar fi un liberal mult mai autentic decât sunt eu”, dar că nu poate evalua „dacă domnia sa ar aduce un plus partidului”.


Foto: Alina Gorghiu și Vasile Blaga, mai puțin populari decât fostul președinte al PNL


Sondaj: Mai popular decât Blaga și Gorghiu

Un sondaj Avangarde, realizat pe un eșantion din București, a arătat că Crin Antonescu se bucură de încrederea a 30% din cei chestionați, Actualii co-președinți ai PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, au o cotă de încredere de 21%, respectiv 17%. Circa 42% dintre votanții PNL din București au afirmat că senatorul Crin Antonescu ar trebui să revină urgent în conducerea PNL. Liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat însă că nu are încredere în sondaje dacă nu știe de cine sunt comandate. Contactat de Evenimentul zilei, fostul președinte al PNL a reiterat faptul că nu dorește să revină în viața politică, nici ca să preia șefia partidului și nici ca să candideze la parlamentare. „Poate fi un sondaj care să mă coteze și la 90%, decizia mea este aceeași și nu voi reveni asupra ei„ a susținut Antonescu.


Boagiu, scoasă din joc la Sectorul 2

Anca Boagiu nu va fi aleasă la șefia PNL Sector 2, au susținut surse din partid, pentru EVZ. Ea va primi un loc de parlamentar în teritoriu, dacă va dori asta. Alegerile, care trebuiau să se desfășoare pe 17 august, au fost amânate din cauza unor tensiuni interne. Contracandidatul lui Boagiu, Dan Cristian Popescu a acuzat că unii liberali nu au putut să se înregistreze ca să voteze. Aceleași surse PNL au adăugat că jocurile pentru restul filialelor au fost făcute. La Sectorul 4 va fi ales Marius Rogin, la Sectorul 3, Eugen Nicolăescu, iar la Sectorul 5 Cristian Olteanu. La sectoarele 1 și 6 au ieșit Marius Voicu, respectiv Răzvan Mironescu.