Evenimentul Zilei > Actualitate > Varianta Delta a străpuns imunitatea animalelor. 15 lei de la două grădini zoologice, testați pozitiv pentru Covid
Varianta Delta a străpuns imunitatea animalelor. 15 lei de la două grădini zoologice, testați pozitiv pentru Covid

Varianta Delta a străpuns imunitatea animalelor. 15 lei de la două grădini zoologice, testați pozitiv pentru Covid

Mai mulţi lei din două grădini zoologice din SUA au fost testate pozitiv pentru COVID-19 , în special varianta Delta. Unsprezece lei africani de la grădina zoologică din Denver și patru de la grădina zoologică Hogle din Utah au prezentat simptome „ușoare” de tuse şi strănut.

Cei 11 lei de la Grădina Zoologică din Denver, toți cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani, au fost testați prin tampoane nazale la Laboratorul de Diagnostic Veterinar al Universității de Stat din Colorado din Fort Collins și au fost confirmați pozitiv de Laboratoarele Naționale de Servicii Veterinare ale Departamentului Agriculturii Statelor Unite.

„Au fost o serie de animale mari care au suferit COVID-19 la grădinile zoologice din toată țara, inclusiv doi tigri, Yuri și Nikita”, a declarat Brian Aucone, vicepreședinte. „Din fericire, marea majoritate și-a revenit pe deplin, iar partea pozitivă este că există o bază de cunoștințe stabilită din care să ne ajutăm să ne tratăm animalele. Am luat legătura cu alte grădini zoologice care au gestionat recent cazuri de COVID la felinele lor pentru a lua informaţii”.

Grădina zoologică găzduiește două familii de lei – prima formată din patru frați de 6 ani, iar cea de-a doua este compusă dintr-un grup familial de trei bărbați (cu vârste între 1 și 5 ani) și patru femele (cu vârste între 1 și 5 ani).

Leii infectați nu erau vaccinați

Toţi au început să prezinte simptome după ce grădina zoologică a anunțat că Yuri și Nikita (parte din grupul de familii) au fost testați pozitiv, dar „nu există niciun indiciu că cele două grupuri de cazuri pozitive sunt conectate”, a adăugat grădina zoologică.

Niciunul dintre lei nu a fost încă vaccinat, a spus grădina zoologică din Denver, dar vor fi – împreună cu tigrii grădinii zoologice – odată ce vor fi disponibile alte doze de vaccin specific pentru animale. Grădina zoologică a adăugat că va urmări și monitoriza comportamentul și simptomele leilor.

Grădina Zoologică Hogle din Utah se confruntă, de asemenea, cu un mic focar de COVID-19 în populația sa de lei, deoarece patru dintre cei cinci lei africani ai grădinii zoologice au fost testați pozitiv printr-un tampon nazal. Oficialii grădinii zoologice au spus că nu știu cum au contractat leii virusul.

„Sănătatea și siguranța personalului, animalelor și vizitatorilor continuă să fie preocuparea noastră principală”, a scris Hogle Zoo într-o postare pe Facebook .

„Protocoalele existente, cum ar fi creșterea EIP (echipament individual de protecție), implicarea reglementată a personalului, procedurile de curățare sporite și monitorizarea sănătății personalului continuă să fie aplicate”.

Leii vor continua să rămână expuși pentru spectatori, „deoarece nu există niciun risc cunoscut pentru public”

„Conceput ca un mediu în aer liber pentru a imita cel mai bine mediul lor natural în sălbăticie, acest lucru permite o distanță sigură pentru a vedea animalele.” Grădina zoologică a spus că niciun alt animal aflat în îngrijirea sa nu prezintă simptome de infecție, dar vor rămâne vigilenți cu privire la siguranță.

„Rămânem foarte precauți și vigilenți în timpul pandemiei, cu un accent cheie pe siguranța personalului, a oaspeților și a animalelor”, a spus dr. Nancy Carpenter. Grădina zoologică a spus că va continua să monitorizeze leii cu privire la agravarea simptomelor, dar în prezent, aceștia „continuă să se descurce bine și prezintă doar semne ușoare”.

Cu toate acestea, gravitatea bolii care provoacă SARS-CoV-2 este neclară în acest moment. În iulie, un studiu a constatat că pisicile de casă sunt mai susceptibile la infecția cu coronavirus decât câinii.

Nu există dovezi că SARS-CoV-2 poate fi transmis de la pisici la oameni, dar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca, dacă un îngrijitor de felină este diagnosticat cu COVID-19, să se pună în carantină.

Săptămâna trecută, o pisică domestică cu păr scurt din comitatul Ingham din Michigan a fost primul animal de companie din stat care a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Pisica strănuta mult, dar de atunci și-a revenit.

Separat, în iulie, Departamentul Agriculturii al SUA a declarat că mai mult de jumătate dintre cerbii din Michigan au fost infectați cu COVID-19, stârnind îngrijorări cu privire la un mare rezervor viral printre animalele sălbatice, scrie Daily Mail.